FOTO  Svečano otvoren Sarajevski kiseljak open 2016

Kiseljak, tenis
Tenisači iz oko 20-ak zemalja na terenima Teniskog kluba „Elliptic" borit će se za bodove na ATP ljestvici.

Izvanredredna je to prilika pokazati kako je i u malim mjestima moguće postizati vrhunske rezultate, naglasio je uz ostalo Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH koji je, kao pokrovitelj, danas svečano otvorio turnir.

„Danas smo ovdje na praznom terenu, ali sam sasvim siguran kako će se na njemu u idućih osam dana igrati vrhunski tenis. Ponosan sam što sam i ove godine dio događaja koji mladim ljudima daje priliku dokazati se i postići vrhunske rezultate i ovdje u BiH, odnosno pokazati im kako ne moraju ići u nama daleke zemlje kako bi skupljali bodove za ATP ljestvicu", kazao je Čavara.

Uz predsjednika Federacije BiH na svečanosti otvorenja bila je i Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja od samog početka pomaže ovaj sportski događaj te Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora Srednjobosanske županije. Turnir svih 17 godina održavanja prati i općina Kiseljak koja je i ove godine suorganizator i pokrovitelj dok je generalni pokrovitelj tvrtka „Sarajevski Kiseljak". Projekt je i ove godine podržalo i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ te brojni sponzori, tvrke iz Kiseljaka, ali i cijele središnje Bosne.

Inače, međunarodni teniski turnir u Kiseljaku igra se 17. godinu zaredom a od toga se sedmu godinu igra pod okriljem Međunarodne teniske asocijacije, ITF-a što znači da se boduje za ATP ljestvicu. Jedan je od četiri turnira iz serije Futures koji se igraju u BiH. „ Tenisače koji dolaze na Gromiljak možete gledati na svim prestižnim turnirima u svijetu. Ove godine je između ostalih prijavljen i 260. igrač s ATP ljestvice, pobjednik iz 2013. godine Mate Delić te brojni drugi vrhunski tenisači koji će se boriti za ATP bodove. Ukupan nagradni fond turnira je 10 tisuća američkih dolara", kazao je Robert Biletić, direktor turnira.

Nakon svečanosti otvorenja u poslijepodnevnim satima slijedi ždrijeb turnira nakon kojega će se znati konačan popis sudionika. Već sutra počinju trodnevne kvalifikacije, nakon kojih starta glavni dio turnira. Veliko finale i zatvaranje predviđeni su za 29 svibnja.