ŠPK Zrinjski - mlad klub, ali već prepoznatljiv na međunarodnoj plesnoj sceni

Više o nastanku, disciplinama i aktivnostima ovog kluba saznajte u razgovoru sa našom sugovornicom.Za početak recite nešto više o Klubu?

Sve je započelo idejom kako sportska obitelj Zrinjski okuplja gotovo sve sportove pod svojim nazivom, jedino još do tada nije bilo plesne grane. I, tako je nastao ŠPK Zrinjski, sa Cheerleadersicama Zrinjevkama, disciplinama Modernog baleta, Show i Jazz dance-a, Dance aerobica i Aqua aerobica.

Koje discipline plešete i koliko imate članova ?

Vremenom smo se širili, tako da danas klub okuplja plesne discipline: Show Dance, Jazz Dance, Latino show, Moderni balet, Cheerleading, Twirling, Latino-američke i Standardne plesove, te neke rekreativne programe poput Zumbe, Orijentalnih plesova, Dance aerobica, Combo aerobic, Tae-bo i Jogu. Klub ima preko 200 plesača i rekreativaca, od kojih broji 80 natjecatelja, koji stalno putuju na različita natjecanja u BiH, i svijetu.

Gdje ste sve nastupali u zadnje vrijeme?

U prošloj godini sudjelovali smo na KUP-u BiH, Državnom prvenstvu u Modernim plesovima, osvojili zlato u više kategorija, te se plasirali na međunarodna natjecanja.

Na Mediteran Best dance-u u lipnju, u Baru (Crna Gora) osvojili smo zlato u 7 kategorija, te u 2 srebro. Na Europskom prvenstvu u listopadu, Pečuh (Mađarska) stigle smo do polufinala. Na zadnjem natjecanju, Državnom prvenstvu u Produkcijama, održanom u Mostaru 16.12.2012. zauzele smo 2. mjesto. Sada nam slijedi Twirling KUP u Zagrebu, Svjetski trofej u Italiji, Prvenstvo u Makedoniji, a zatim KUP BiH i Državno prvenstvo u Modernim plesovima, gdje se ponovno borimo za izlazak na svjetska natjecanja. Ovom prilikom moram istaknuti da smo na neka natjecanja u protekloj sezoni otišli zahvaljujući sponzorima poput HT Eroneta.

Koje su ostale aktivnosti Kluba?

Osim natjecanja, sudjelujemo u brojnim humanitarnim akcijama, plesnim revijama, Sajmu gospodarstva u Mostaru, Melodijama Mostara, brojnim kulturnim manifestacijama i slično. U protekloj godini smo organizirali humanitarnu plesnu reviju „Pismo djedu Božićnjaku'', i sva sredstva od prodaje ulaznica su išla za osnovnu školu za djecu sa posebnim potrebama. Ovih dana naši članovi pripremaju poklone za Centar za djecu bez roditelja.

Za naše trenere, kao i natjecatelje organiziramo seminare, a već u siječnju 2013. u našem klubu će se održati Kamp plesne reprezentacije BiH. Sudjelovati će izabrani plesači iz svih klubova članica Saveza Modernih plesova.

Kakva je zainteresiranost za bavljenje ovim sportom na našem podneblju?

Što se tiče zainteresiranosti za ples, curice su više zainteresirane da se bave sportskim plesom, dok se dečki više okreću ka nogometu, košarci, rukometu i borilačkim sportovima. No, ples je isto tako zahtjevan, kao i ostali sportovi. U cijeloj BiH, tako i u Mostaru većina plesača ženskog spola, i samim time više njegujemo plesne discipline koje zahtijevaju više plesača u koreografiji, dok su plesovi u paru manje brojni.

Ples je jako zahtjevan sport, i za one koji se profesionalno bave potrebno je dosta odricanja, rada i discipline, no sve to ima kao i kod svih sportova svoje čari. Kada se taj trud pretoči u putovanja, medalje i uspjehe, sreći nema kraja.

Izvor: hum.ba