FOTO/VIDEO  Spektakl u Mostaru: Red Bull Cliff Diving

Spektakl u Mostaru: Red Bull Cliff Diving
Najbolji skakači i skakačice današnjice danas su u Mostaru pokazali zašto ovaj sport iz godine u godinu osvaja svijet te zašto je upravo Mostar savršeno mjesto za ovakav spektakl.

Preko 20.000 ljudi popunilo je obalu Neretve i s uzbuđenjem gledalo ono što su čekali godinu dana - sedmu postaju Red Bull Cliff Diving Svjetske serije. Pobijedio je Čeh Michal Navratil te u ženskoj konkurenciji Lysanne Richard iz Kanade.

Kultura skakanja toliko je značajna u Mostaru da, ako prođete njegovim Starim mostom, taj skakački duh osjetite i u zraku. Skakači svoj most drže svetinjom, a veliki broj lokalnih skakačkih heroja svoje je tijelo ukrasio tetovažom u obliku Starog mosta.

No, današnji skokovi uključivali su malo opasnije visine. Na most je postavljena platforma čija je visina oko 28 metara, što znači da skakači do ulaska u vodu postignu brzinu i do 90 kilometara na sat. U te tri sekunde koliko traje let od platforme do nimalo ugodne temperature Neretve (13 stupnjeva) skakači moraju oduševiti žiri i zadovoljiti nekoliko kriterija da bi postigli što bolji rezultat.

U ukupnom svjetskom poretku zasad vodi Britanac Gary Hunt te u ženskoj konkurenciji Rhiannan Iffland iz Australije. Red Bull Cliff Diving Svjetska serija nastavlja svoju potragu za najboljim skakačima na svijetu pa se nakon Mostara seli u Japan i zatim Dubai.

Sve o događaju možete pogledati na službenoj stranici www.redbullcliffdiving.com.