Sljedećeg vikenda u Mostaru međunarodni turnir u sjedećoj odbojci

Sudjelovat će osam ekipa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a svečano otvaranje turnira planirano je u 10 sati, priopćeno je iz Inicijative preživjelih od mina.

Turnir predstavlja kontinuitet memorijalnih turnira u sjedećoj odbojci u organizaciji nevladine organizacije Inicijative preživjelih od mina, koji se od 1998. godine održavaju u znak sjećanja na posjetu princeze Diane Bosni i Hercegovini i njenu predanost zaštiti i promociji prava preživjelih od mina.

Pored sportskog aspekta, turnir ima i svoju zagovaračku i edukativnu dimenziju kroz promociju prava, talenata i kapaciteta osoba sa invaliditetom i važnosti i uloge sporta u rehabilitaciji i integraciji osoba sa invaliditetom.

Inicijative preživjelih od mina, pored turnira u sjedećoj odbojci, u suradnji s Organizacijom amputiraca UDAS, organizira izložbu umjetničkih radova nastalih na regionalnoj likovnoj koloniji "Balkana", kod Mrkonjić Grada.

Izložba će biti postavljena od 11. do 21. rujna 2010. godine, a otvaranje izložbe zakazano je za subotu, 11. rujna, u 19 sati, u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru.

Regionalna likovna kolonija "Balkana" je osnovana kao likovna kolonija preživjelih od mina i drugih umjetnika sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine i u toku petogodišnjeg djelovanja, izrasla je u jedinstvenu kulturno-edukativnu manifestaciju, prepoznatu po svom doprinosu regionalnim procesima podizanja svijesti o pitanjima ljudskih prava u oblasti invaliditeta, principima društvene inkluzije i jednakih mogućnosti za sve, oporavka od post-ratne traume i pomirenja.

(Fena)