FOTO  Sjajan nastup Orke u Zagrebu: Lana Pudar osvojila pet medalja, Amina Kajtaz postavila rekord BiH

plivački klub orca, Zagreb

Proteklog vikenda u Zagrebu na bazenu ŠP „Mladost“, održao se 47. međunarodni plivački miting „Mladost 2019“. Riječ o jednom od najjačih plivačkih mitinga u ovom dijelu Europe, na kome je sudjelovalo 485 plivača iz 6 zemalja: Češke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Mostarsko plivanje na ovom prestižnom natjecanju predstavljao je Klub vodenih sportova „Orka“ sa svojih deset plivača, a to su bili; Ahmed Stupac, Bakir Hadžimahović, Kerim Sadiković, Dino Jelin, Đani Morić, Danis Harmandić, Teodora Stanković, Nika Vrljić, Lana Pudar i Elena Zovko. Treneri u pratnji plivača na ovom mitingu bili su Alena Ćemalović i Deni Mandić. Iz mostarskog kluba navode da je na ovom mitingu nastupila i Amina Kajtaz, koja trenutno trenira u Zagrebu na dvojnoj registraciji za plivački klub Mladost i mostarsku „Orku“.

Na ovom mitingu u jutarnjem dijelu programa plivale su se kvalifikacije, a u poslijepodnevnom terminu na programu su bile finalne utrke, koje su se oba dana održavanja mitinga prenosile u direktnom prijenosu na Hrt2. Rezultati koje su na ovom mitingu postigli plivači „Orke“ su zaista odlični, te su jasan pokazatelj kvalitetnog rada stručnog štaba na čelu sa glavnom trenericom Alenom Ćemalović.

Lana Pudar, djevojčica od 13 godina na ovom mitingu je čak 12 puta pomjerala granice državnih rekorda za djevojčice uzrasta do 14 i do 16 godina, a sve je to ostvarila plivajući 4 discipline 50m, 100m i 200m delfin, kao i 200m leđno. Osvojila je 5 medalja, 4 zlatne i jednu srebrenu medalju u apsolutnoj konkurenciji, kao i pehar za najbolju plivačicu mitinga do 14 godina. Amina Kajtaz je postavila apsolutni rekord Bosne i Hercegovine u disciplini 200m delfin u vremenu 02:10.36, čime je još jednom potvrdila da je u dobroj formi pred reprezentativne nastupe koje je očekuju u narednom periodu. Elena Zovko, Teodora Stanković, Bakir Hadžimahović, Kerim Sadiković i Đani Morić su se uspjeli plasirati u finalne utrke i isplivati svoja najbolja vremena u većini disciplina koje su plivali, dok je ostali dio ekipe odlično plivao u kvalifikacijama, ali zbog veoma jake konkurencije nisu se uspjeli plasirati u finalne utrke. Elena Zovko je osvojila brončanu medalju u disciplini 400m slobodno, Teodora Stanković osvojila je bronzanu medalju u disciplini 100m mješovito,  dok su se Kerim Sadiković i Bakir Hadžimahović morali zadovoljiti četvrtim mjestima.

Kako su nam priopćili iz „Orke“ ovaj mladi i veoma uspješni sportski kolektiv iz našeg grada imat će svoje predstavnike i na Europskom seniorskom prvenstvu na 25 metarskim bazenima, koje će se održati u škotskom u Glagowu u periodu od 04. do 08.12 ove godine. Glavni trener reprezentacije Bosne i Hercegovine na ovom prvenstvu bit će trenerica „Orke“ Alena Ćemalović, a mostarsko plivanje predstavljat će i naša najbolja plivačica Amina Kajtaz, kao najbolje rangirana plivačica iz naše države. Zanimljivo je spomenuti da je A normu Plivačkog saveza BiH za ovo prvenstvo isplivala i trinaestogodišnja Lana Pudar, ali su njeni treneri odlučili da je ipak prerano za nju da nastupi na jednom ovakvom natjecanju kao što je seniorsko prvenstvo Europe, te da je za njen plivački razvoj najbolje držati se ranije utvrđenog plana i programa treninga i nastupa na reprezentativnim i klupskim natjecanjima.

U narednom periodu mostarska „Orka“ nastupit će na nekoliko međunarodnih mitinga, a zavjesu na plivačka takmičenja u 2019. godini trebali bi spustiti na Otvorenom prvenstvu BiH, koje će se održati krajem godine. Škola plivanja KVS ''Orka'' radi punim kapacitetom, a trenutno su u tijeku upisi u školu plivanja.

Sve informacije o upisu u ''Orkinu'' školu plivanja mogu se naći na njihovoj web stranici www.orkamostar.ba i na njihovim klupskim profilima na Facebooku i Instagramu.