Schumacher gubi utrku života

Kada će se i hoće li uopće Michael Schumacher (45) probuditi iz inducirane kome u kojoj se sada nalazi već 80 dana? Gotovo tri mjeseca od kobne skijaške nesreće sedmerostruki svjetski prvak ne daje znakove oporavka, a liječnici, obitelj, Schumacherovi glasnogovornici iz dana u dan izlaze s novim tvrdnjama od kojih najčešće svaka opovrgava onu prethodnu.

Tako je u samo tri dana od dijagnoze liječnika kako se valja pripremiti na najgore, došlo do toga da Schumi pokazuje znakove oporavka. Doduše, nije objašnjeno kakve.

Ispred bolnice svih ovih dana kampiraju ne samo Schumijevi obožavatelji, već i gotovo svi njemački mediji pa je dotok informacija gotovo svakodnevan. Ali sve se svodi na isto - novosti nema. Stav liječnika je da čak i u slučaju da se dogodi čudo i da se Schumacher probudi iz kome, ostat će teške i trajne posljedice. Pacijenti s teškim ozljedama u medicinski induciranoj komi najčešće se održavaju tri do četiri tjedna pa i sama činjenica da se Schumacher već gotovo dva i pol mjeseca nalazi u njoj ne sluti na dobro. U međuvremenu je izgubio i dvadeset kilograma.

- Sve su manje šanse da će se Schumacher potpuno oporaviti. Njegov osmijeh vjerojatno više nećemo vidjeti - odvažio se reći dr. Michael Mäder, šef klinike za rehabilitaciju u Baselu i jedan od najvećih europskih autoriteta za ozljede mozga.

Schumacherova glasnogovornica Sabine Kehm odmah je demantirala stručnjaka, a u nedostatku bilo kakvih konkretnijih informacija može ponuditi samo riječi nade.

- Svi smo uvjereni da će se Michael izvući i probuditi. Znali smo od početka da je ovo proces u kojem moramo biti strpljivi. Vrijeme nije ni najmanje bitno. Michael posljednjih dana pokazuje ohrabrujuće znakove i zato vjerujemo da će dobiti ovu borbu.

I dok svijet iz dana u dan osluškuje vijesti o trkačkom prvaku, nada se i najmanjoj promjeni nabolje, u Mas du bel athléte dormant ili "Kući prelijepog uspavanog sportaša" stanje jednog od prvih tamnoputih igrača u nogometnoj reprezentaciji Francuske nepromijenjeno je. Posljednje 32 godine! Tragična priča Jean Pierrea Adamsa, čovjeka za kojega je svojedobno jedan Franz Beckenbauer rekao da je najbolji branič Europe, ni izbliza nije toliko spektakularna kao Schumacherova. U ožujku 1982. otišao je na operaciju koljena u Lyon koja je trebala biti rutinska, iste je večeri već trebao biti kod svoje kuće. Ušao je u operacijsku salu, primio anesteziju, i više se nikada nije probudio. Anesteziolog, koji je toga dana bio na osam operacija, pogriješio je i stvari su krenule po zlu. Adams je pao u komu. Njegova supruga Bernadette provela je pet dana i noći uz njegov bolnički krevet nadajući se čudesnom oporavku. Nije bilo promjena, štoviše infekcija mu je zahvatila kosti i morao je na još jednu operaciju.

Nakon što su joj poslije desetak mjeseci u bolnici rekli da više ne mogu skrbiti o njemu, Bernadette je preuzela sve u svoje ruke. Sagradila je kuću koju je nazvala "Kuća prelijepog uspavanog sportaša" u kojoj se posljednje 32 godine brine o svome suprugu. Financijski joj sve ove godine pomažu Francuski nogometni savez, PSG, Nimes (u kojem je Adams proveo najbolje godine karijere), dok francuski nogometni velikani organiziraju humanitarne utakmice kako bi joj se pomoglo. Neurolozi tvrde da je Adamsov mozak pretrpio veliku štetu i da se nikada neće probuditi.

- Za mene je vrijeme stalo 17. ožujka 1982. - kaže Bernadette kojoj eutanazija nije opcija.

- To je nezamislivo! On ne može govoriti, a ja ne mogu odlučivati za njega.

Večernji list