Prvi Hrvat na vrhu ATP ljestvice!

Mate Pavić , Marin Čilić, ATP
Sve dileme otklonjene su nakon što su Poljak Lukasz Kubot i Brazilac Marcelo Melo poraženi u četvrtfinalu Rima od kolumbijske kombinacije Juan-Sebastian Cabal i Robert Farah.

Pavić će na broju jedan preskočiti Kubota i Mela koji su uoči Rima bili na vrhu s identičnim brojem bodova. Za skok na prvo mjesto trebalo mu je da u Rimu ostvari barem jedan rezultat kao i Kubot i Melo.

Najdraži poraz u karijeri
A Pavić je sa svojim partnerom Oliverom Marachom također dogurao do četvrtfinala u kojem je izgubio od španjolsko-urugvajske kombinacije Marcel Granollers-Pujol i Pablo Cuevas. Bilo je 6:3, 7:6 (4) za Kolumbijce.

U dosadašnjoj karijeri ovaj 24-godišnji Splićanin (4. srpnja proslavit će 25. rođendan) triput je osvajao Grand Slam turnire u konkurenciji parova. S Njemicom Laurom Siegemund 2016. je osvojio US Open, a 2018. godinu je otvorio fenomenalno, trijumfiravši na Australian Openu i u muškim i u mješovitim parovima (s Oliverom Marachom i Gabrielom Dabrowski). Igrao je i finale Wimbledona 2017. godine.

S obzirom na njegove godine (i činjenicu da igrači u parovima znaju trajati i do 40.) nema sumnje kako ćemo Matu još dugo gledati u svjetskom vrhu i da će osvariti još pregršt fenomenalnih rezultata.

Pavić će postati najmlađi svjetski broj 1 u konkurenciji parova u posljednje 22 godine, od veljače 1996. godine, kad se do vrha popeo Australac Todd Woodbridge, koji je tada imao 24 godine i 10 mjeseci.

Službeno će Pavić od ponedjeljka biti prvi Hrvat na vrhu ATP ljestvice. Goran Ivanišević je u pojedinačnoj konkurenciji u jednom trenutku bio drugi dok je Ivanu Ljubičiću i Marinu Čiliću treće mjesto najbolji doseg.

Fantastičan dan za hrvatski tenis u Rimu upotpunio je Marin Čilić plasmanom u polufinale u pojedinačnoj konurenciji.