Povijesni pothvat: U Neretvanskoj lađi preveslali Jadran

lađari
Ideja cijelog događaja bila je poput svojih predaka u lađi preći Jadran, na što su lađari odmah pristali i odlučili da maraton krene od Metkovića do grada Termolija u Moliseu, gdje danas žive Moliški Hrvati, kojima je bila iznimna čast dočekati lađare s Neretve.

S ovom posadom bio je i Davor Petković, tajnik Udruge lađara Neretva iz Metkovića, koji je i član lađarskog tima iz Čeljeva.

'' Kad smo krenuli osjećaji su bili zaista pomiješani, jer smo krenuli u nešto što nitko nikada nije napravio. U biti nismo znali, a ni bili svjesni, što nas očekuje na putu ni na kakve probleme možemo naići. A problema je bilo, od umora, do visokih valova, vjetra, bure, ulaska vode u lađu… Jedno vrijeme pratio nas je i brod Hrvatske ratne mornarice, koji nas je štitio od velikih valova i pomagao nam da prođemo cijeli put. Govora o odustajanju nije ni bilo, svi su ''zagrizli'' i uspjeli smo doći do samog kraja '' - opisuje svoje doživljaje za HERC Vjesnik Davor Petković.

'' Onaj osjećaj kad su nas na obali dočekali Moliški Hrvati i srdačno nas primili zasigurno je nešto što se samo jednom doživljava u životu. Srdačan prijem, stisak ruke, veselje ekipe kad smo stali na čvrsto tlo samo su dio onoga što nam je ostalo u sjećanju kad smo završili pothvat. Tek smo pri povratku doma shvatili što smo zapravo učinili i koji smo put prešli u lađi, koja na tolikom Jadranu izgleda toliko mala i nemoćna '' – dodaje Petković.


Valja istaknuti da su ovaj pothvat izveli iskusni lađari i da je svaka ekipa koja sudjeluje na Maratonu lađa imala svog predstavnika. Za pothvat su se pripremali puna dva mjeseca. Dužina rute koju su preveslali iznosi 270 kilometara, a prevaljena je za 37 sati neprestanog veslanja.

Zdravko Jakiša | HERC Vjesnik