Orlando Duke uoči skokova sa Starog mosta

orlando duke
- "Cliff Diving" je samo strah i mržnja. Pogled sa stanice uvijek je zastrašujući. Onda prolazite kroz pukotinu u glavu i nakon toga je sve mirno -opisao je na svoj način skok Duke.

Orlando je prije nastupa u Svjetskom kupu bio kaskader. Omiljen je u Mostaru, ali i u Sarajevu, gdje je, zajedno sa suprugom Carolin, čest gost na Sarajevo Film Festivalu.

- Volim doći u Bosnu i Hercegovinu. Znam da me ljudi vole, ali volim i ja njih. U karijeri imam dosta omiljenih gradova u kojima sam izvodio skokove, ali Mostar je jedan od najdražih. Volim skakati sa Starog mosta. Osim u Kolumbiju, najviše navijača imam ovdje i svakako mi to odgovara.

Prošle godine niste bili u vrhu, šta možemo očekivati danas u Mostaru?

- Prošle godine je bilo veoma vruće. Mislim više od 40 stupnjeva. Pamtim da sam jedva disao, čak sam se bojao i nesvjestice. Ove godine će biti dosta bolje vrijeme. Osjećam se dobro i nadam se da ću biti u samom vrhu, među najboljom trojicom.

Već duže vrijeme dolazite u Bosnu i Hercegovinu. Što Vam se, kako kažete, osim divnih ljudi, još dopada u našoj zemlji?

- Ćevapčići i burek. Kada sam došao u Sarajevo, prijatelji su me jedne večeri odveli na ćevapčiće, a druge na burek. I mi u Kolumbiji imamo neka tradicionalna jela, ali su mi se ova, bosanska, posebno dopala.

Publika u regiji imala je priliku da uživa u Vašim skokovima, gdje ste sve bili?

- Pored Mostara, imao sam priliku da upoznam nove prijatelje u Beogradu, Podgorici, na Visu u Hrvatskoj i na Kozjak vodopadu u Sloveniji. Svake godine je sve više gradova.

Postali ste član Fudbalskog kluba Sarajevo. Kako Vam se dopada Premijer liga BiH?

- Sarajevo ima dobre igrače, što se vidjelo na utakmici protiv Olimpica, koju sam gledao. Kvalitet je prisutan, ali bosanski igrači moraju više trčati - kaže Orlando.

Za koga navijate u Kolumbiji?

- Za Deportivo Kali. Taj klub neizmjerno volim.

Hant vodeći

Do kraja ovogodišnje serije "Red Bull Cliff Divinga" ostale su još tri etape. Uoči Mostara, u vodstvu je Amerikanac Geri Hunt sa 900 bodova, drugi je Meksikanac Paredes Jonathan sa 750, dok je treći Andy Jones iz Amerike sa 590 poena. Duke je peti sa 470 bodova.

Inače, u Mostaru će prvi put skakati i žene. Vodeća je Australka Rhiannan Iffland sa 760 bodova. Druga je Kanađanka Lysanne Richard sa 610, dok je treća Cesilie Carlton iz Amerike sa 420 bodova.

Izvor: Dnevni avaz