Najduži meč u povijesti: Na terenu proveli deset sati, u petom setu 59-59!

Prošlo je 17.30. U redakciji se grizu nokti zbog Slovenije. Neki proklinju Novakovića i Birsu jer ne mogu probiti Jamesa, a drugi “nesposobne Amerikance koji ne mogu zabiti Alžircima i izbaciti Slovence sa SP-a”. Wimbledon? Koga briga za tenis kada se odlučuje o tome hoće li Slovenci dobiti još jedan razlog da nam se napiju krvi. Odjednom urednica, provjeravajući rezultate iz All England Cluba, u šoku pita:

Kaj ova dvojica još delaju na terenu?

Nicolas Mahut i John Isner tada su bili na 20-20 u petom setu. Otprilike tri sata kasnije urednicu je zamijenio cijeli niz teniskih poznanika. I svi se javljaju s istim pitanjem: je li ovo moguće?, piše jutarnji list.

Kada meč traje deset sati i ne da nam pobjednika, nešto očito nije u redu. Wimbledonski teren broj 18 danas je ponudio neponovljivu situaciju, ogled kakav teniska povijest još nije, a vjerojatno nikada neće vidjeti. Amerikanac Isner i Francuz Mahut još su u utorak odigrali prva četiri seta, a za peti zbog mraka nije bilo vremena. Završnu dionicu započeli su u srijedu nešto iza 15 sati, a sedam sati i šest minuta kasnije bili su - izjednačeni! Nakon 118 gemova seta koji im je osigurao mjesto u knjigama rekorda break je za ovaj gladijatorski dvojac bio nepoznat pojam, a sudac Mohamed Lahyani izgovarao je gotovo nestvaran rezultat: 59 gemova obojica, odlučujući set! Mrak se ponovno nadvio nad Wimbledon, a Isner i Mahut otići će i u treći dan svog maratona.

- Ovo je jednostavno nevjerojatno, nešto što se više nikada neće ponoviti. Obojica serviramo sjajno i borit ćemo se za pobjedu do kraja - kazao je vidno iscrpljeni, 206 centimetara visoki Amerikanac Isner, koji za sada vodi u broju postignutih asova. Pobjednik tog mini-dvoboja bit će novi rekorder po broju neobranjenih servisa u jednom meču. Karlovićevih, do sad rekordnih 78 asova iz Davis Cup meča protiv Čeha Štepaneka, odlazi u povijest...

- Znam da bi svi sada htjeli vidjeti kraj meča, ali za to će se morati vratiti sutra - najavio je današnji nastavak Mahut i pozdravio publiku koja je skandiranjem “hoćemo još” jasno dala do znanja koliko žele biti dio povijesti. Isner i Mahut, pred očima niza velikih teniskih imena koja su se uputila do terena broj 18, već su osigurali mjesto u almanasima. Bez obzira tko danas (ili sutra?) dobije ovaj meč, Amerikanac i Francuz još su jednom aktualizirali pitanje smisla odlučujućih setova u kojima se ne igraju tie-breakovi. Moraju li mečevi trajati šest, sedam ili deset sati? Tie-break je uveden upravo da se to ne događa, pa zašto ga se onda ne uvede i u pete setove Grand Slamova (osim US Opena) i Davis Cup mečeva?!

Neki od rekorda koje je srušio meč Isner - Mahut

9 sati 58 minuta - ukupno trajanje meča

7 sati i 6 minuta - najdulje trajanje seta

163 gemova - najviše jednom u meču

118 gemova - najviše jednom u setu

98 (Isner)/95 (Mahut) asova - najviše u jednom meču

881 poen - najviše u jednom meču

jutarnji list