Najava Europskog prvenstva u kajak – kanu maratonu

kajak kanu, Metković
U ponedjeljak, 2. i utorak, 3. srpnja očekuje nas Masters Cup, dok je 4. srpnja svečano otvorenje Europskog prvenstva u Ljetnom kinu s početkom u 19 sati.

Od 5. do 8. srpnja održat će se Europsko prvenstvo u kajak - kanu maratonu.

Od starta (kod Lučkog mosta) se vozi nizvodno 1,7 km do mjesta gdje je označeno okretište, zatim se vozi uzvodno do Male rive, gdje su postavljeni izlazni pontoni za tzv. portaž, koji je uz start i cilj, najzanimljiviji dio utrke.

Tu športaši izlaze i trčeći prenose čamce do rampe za spuštanje čamaca ispod mosta, gdje će biti postavljeni ulazni pontoni, preko kojih športaši ulaze u čamac, veslaju uzvodno gdje je označeno drugo okretište oko bova, te nastavljaju dalje vožnju nizvodno do donjeg okretišta. Broj krugova koje moraju športaši napraviti, kao i broj prenošenja čamaca (portaž) određen je pravilima natjecanja za svaku kategoriju.

Kajak i kanu na mirnim vodama je sport na vodi u kojem se natjecatelji natječu veslajući u čamcima određenim dionicama. Postoje dvije vrste čamaca za ovaj sport, a to su kajak i kanu. Razlika je ta što kod kajaka veslač koristi veslo s dvije lopatice, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom. Kanuist za vrijeme veslanja kleči na jednoj nozi, dok kajakaš sjedi okrenut licem u smjeru vožnje, a pokreću se veslom koje se drži slobodno u rukama. Kajak na mirnim vodama je borba brzine, snage i izdržljivosti, a od 1936. godine kajak je olimpijski sport.