FOTO  Mostarka Lana Pudar oborila četiri državna rekorda

Mostarka Lana Pudar oborila četiri državna rekorda

Proteklog vikenda plivačice i plivači mostarske „Orke“ nastupili su na dva jaka međunarodna mitinga u Splitu i Sarajevu. U organizaciji PK „Jadran“ iz Splita, ovog vikenda 26. i 27.10. 2019. održao se HPS HEP Grand Prix.

Riječ je o prvom u nizu plivačkih mitinga koja se održavaju pod pokroviteljstvom Hrvatskom plivačkog saveza, gdje nastupaju najbolji plivači iz cijele regije. Ove godine je na 25m zatvorenom bazenu ŠC „Poljud“ sudjelovalo oko 400 plivačica i plivača iz 31 plivačkog kluba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.

Klub vodenih sportova „Orka“ na ovom mitingu predstavio se sa 14 plivača, koji su postigli neke zaista odlične rezultate, potvrdivši po tko zna koji put da je mostarska „Orka“ postala pravi plivački brend, ne samo grada Mostara, nego i naše države.

Lana Pudar je u četiri trke koliko je plivala osvojila pet zlatnih i jednu brončanu medalju, a oborila je i 4 državna rekorda BiH, i to u disciplinama 100m delfin i 50m delfin. Vrijeme novog rekorda u disciplini 100m delfin sada iznosi 01:01.09 i ovo je rekord za djevojčice do 14 godina, ali i za djevojčice do 16 godina, a u disciplini 50m delfin vrijeme novog rekorda iznosi 28.37, što je također i ovoj disciplini rekord za djevojčice do 14 godina i za djevojčice do 16 godina.

Medalje su još osvojili i Elena Zovko u disciplini 200m slobodno srebro, Danis Harmandić u disciplini 50m prsno srebro i Kerim Sadiković broncu u disciplini 100m prsno. Klub su na ovom mitingu predstavljali i sljedeći plivači: Asada Buljević, Dino Dužević, Bakir Hadžimahović, Eman Numić, Dino Jelin, Tin Šauperl, Đani Morić, Luna Rozić, Elena Jurković i Iva Jurić, koji su također u većini svoji trka isplivali svoja najbolja vremena.

Također, u subotu 26.10. 2019. godine, na Olimpijskom bazenu „Otoka“ u Sarajevu održan je 6. Međunarodni plivački miting „Piccolo cup“ u organizaciji PK“Bosna“ iz Sarajeva. Plivalo se na malom bazenu (25m), sa 8 staza i elektronskim mjerenjem. Nastupilo je ukupno 389 natjecatelja iz 24 kluba iz Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Klub vodenih sportova „Orka“ na ovom mitingu predstavio se sa 43 plivačice i plivača, koji su osvojili ukupno 29 pojedinačnih i štafetnih medalja, a Petra Pezer je proglašena za najbolju plivačicu mitinga u kategoriji djevojčica do sedam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među tri najbolja plivača u svojim kategorijama u ukupnom plasmanu na kraju su bili Joško Rozić (drugo mjesto), Mia Dužević (drugo mjesto), Lucija Jakovljević (treće mjesto), Tarik Marić (treće mjesto) i Ishak Rahimić (treće mjesto). Osvajači medalja za „Orku“ na ovom mitingu bili su: Tamara Pezer, Petra Pezer, Mia Dužević, Ana Marinčić, Tarik Marić, Inea Harmandić, Ishak Rahimić, Lucija Jakovljević, Vladan Pištignjat, Ajla Kulak, Nejla Ćerimagić, Joško Rozić, Matko Rozić i Lovro Bagarić.

„Orku“ su na ovom mitingu predstavljali i sljedeći plivači: Petra Mandarić, Noah Mandarić, Lea Pudar, Jan Kovač, Vedran Jonlija, Jure Trubarac, Lucija Jurić, Damjan Pavlović, Hana Šuta, Haris Mustafić, Emma Repeša, Stefan Dragić, Leon Rozić, Jan Đonko, Mak Torlo, Asja Đedović, Emina Đulić, Adnan Isić, Amina Isić, Azer Velagić, Leon Špec, Širin Alihodžić, Anis Tanović, Jakov Paradžik, Adian Zilić, Filip Vizmara, Petra Pandža, Iva Šunjić i Ivan Drlja.

U narednom periodu „Orka“ će nastupiti na više domaćih i međunarodnih mitinga, a prvi u nizu će biti 47. međunarodni plivački miting „Mladost 2019“, koji će se održati u Zagrebu 09. i 10.11. 2019. godine. Riječ je jednom od najzanimljivijih i najjačih plivačkih natjecanja, a ugostit će veliki broj vrhunskih plivača iz Slovenije, Srbije, BIH, Češke, Bugarske, Italije i drugih europskih zemalja.

Škola plivanja KVS ''Orka'' radi punim kapacitetom, a trenutno su u tijeku upisi u školu plivanja. Sve informacije o upisu u ''Orkinu'' školu plivanja mogu se naći na njihovoj web stranici www.orkamostar.ba i na njihovim klupskim profilima na facebooku i instagramu.