FOTO  Mostar ima Balkanskog prvaka u cestovnom biciklizmu

biciklizam, Toni Zorić

Proteklog vikenda Trebinje je bilo domaćin Balkanskog Prvenstva u cestovnom biciklizmu na kojem su sudjelovali biciklisti iz 12 zemalja.

Bitno je istaknuti da je na utrci sudjelovalo gotovo 200 biciklista iz 12 zemalja Balkana, a posebno je bilo lijepo gledati prezentaciju timova koji su na biciklima sa zastavom svoje države dolazili pred binu tako da je cijeli događaj nekako podsjećao na Olimpijske igre.

Prvog dana, subota je bila rezervirana za kronometarsku utrku, a na kojoj je predstavnik grada Mostara zauzeo odlično 2.mjesto u Master kategoriji, te tako postao Viceprvakom Balkana u kronometru.

"Prvog dana baš i nisam imao sreće, prilikom starta cipela mi se nije htjela odmah ukopčati u pedale, zatim me na cesti prema Dubrovniku dočekao jak vjetar u prsa, a pri dolasku na cilj pred mene je izletila žena sa kolicima, što je utjecalo na moje vrijeme. Inače, kronometarske utrke mi nisu posebno drage, jer u biti vozite sami na stazi protiv sata. Pobjednik je natjecatelj koji određenu dionicu pređe u najbržem vremenu. Također, ove utrke zahtjevaju posebnu opremu i bicikla, nešto što ja nemam, tako da na kraju moram biti zadovoljan svojim rezultatom", kazao je Toni Zorić (član biciklističkog kluba Mostar).

Apsolutni pobjednik kronometarske utrke je reprezentativac Srbije, Ognjen Ilić koji je dionicu dugu 20km prešao za 24,22min, što nam donosi nevjerovatnu prosječnu brzinu od 50km\h.

Nedelja je bila rezervirana za cestovnu utrku na kojoj su biciklisti svoje snage testirali na vožnji kroz centar Trebinja, a start utrke bio u Gradu Sunca, gdje su gosti Balkanskog prvenstva bili smješteni tijekom ovog uzbudljivog vikenda. Oni najjači elitni biciklisti vozili su 95km, odnosno 20 krugova kroz grad. Drugog dana utrke Zorić je zauzeo najveće mjesto na postolju u svojoj kategoriji, obukao dres Balkanskog prvaka i predstavio svoj Grad Mostar svim zemljama Balkana.

"Doista izvrstan osjećaj, nešto neopisivo. Sreća je veća samim time, jer se uopće ovome nisam nadao i čak sam se premišljao dal uopće da nastupim na ovoj utrci. Naime, duga sezona je iza mene i već sam pomalo umoran od utrkivanja, tako da posljednjih dana ne treniram tako redovno i ne pazim na ishranu, tako da sam i dobio par kilograma. No, izgleda da je ipak nešto snage ostalo u meni i ovo je zaista jedan od najljepših načina na koji  sam mogao završiti 2019. sezonu. Prošlu godinu sam završio kao Državni prvak što mi je i bio cilj, no naslov Balkanskog prvaka je nešto mnogo više i definitivno nešto što nisam očekivao", kazao je Zorić.

"Cestovne utrke su nešto što mi odgovara, puno su uzbudljivije, mnogo je tu adrenalina, taktiziranja i pokušaja bijegova, tako da stalno morate biti koncentrirani i paziti na svoju konkurenciju. Današnja utrka je bila doista jako teška, od samog starta se krenulo jako i gotovo tijekom cijele utrke nije bilo mjesta odmoru, vozači su naporno radili i pokušavali pobjeći, a prosječna brzina utrke je bila gotovo 45km\h. Stvarno nisam vjerovao u svoju pobjedu. Imao sam sreću što mi je odgovarala današnja ravničarska dionica, nastojao sam držati grupu, paziti da mi ne pobjegnu i znao sam da u zadnjem krugu se moram probiti do čela grupe i onda dati sve od sebe. Na zadnjim kilometrima osjetio sam da imam snage, popio sam zadnje zalihe vode kako bih ostao hidriranim i krenuo jako prema čelu grupe. Pri prolasku kroz cilj jedna vrsta neopisive sreće i nevjerica u pobjedu".

"Na kraju presretan sam zbog svog rezultata, kući i svom gradu donosim dvije medalje, srebro i zlato, te dres Balkanskog prvaka koji ću ponosno nositi. Veliko hvala mom klubu (BK Mostar) sa kojim smo u nekoliko godina postojanja postigli nevjerovatne rezultate, te hvala svim sponzorima i prijateljima kluba koji nam pomažu u ostvarivanju naših ciljeva. Još mnogo dobrih stvari je pred nama, te se nadamo da ćemo i dalje imati podršku svih tih dobrih ljudi", dodao je Zorić.

Biciklistički klub Mostar je u 2019. godin uspješno realizirao 7 projekata, kako sportskih, tako i onih koji su vezani za turističku promociju Hercegovine, a godina još nije završila. Također, bitno je istaknuti da ovaj klub okuplja jako velik broj mlađeg naraštaja, a čak 30-tak biciklista se bavi profesionalnim biciklizmom te donosi izvrsne rezultate. Tijekom pisanja ovog članka upravo doznajemo kako je mladi 16-godišnji Vanja Trivun zauzeo izvrsno treće mjesto na MTB maratonu u Vodicama (Hrvatska), te se kući vraća sa brončanom medaljom.

Na kraju teksta ostaje nam samo da poželimo mnogo sreće ovom klubu u ostvarivanju svojih ciljeva, a mi ćemo kao i do sada pratiti i pisati o pozitivnim stvarima koje njegovi članovi čine kako bi promovirali svoj grad Mostar, pa i cijelu Hercegovinu.