FOTO  Mostar Challenge - jedina trail (brdska utrka) na području Hercegovine

Mostar Challenge - jedina trail (brdska utrka) na području Hercegovine
Ovogodišnje izdanje utrke je 4. po redu a organizatori su studij fizičke kulture sa FPMOZ-a i HPD Prenj 1933 iz Mostara. Primarni cilj utrke je promidžba trail natjecanja i Outdoor aktivnosti kao sadržaja sportsko-rekreacijske ponude Hercegovine, kao i razvoj sportskog turizma u vidu iskorištavanja prirodnih potencijala Hercegovačkih planina Čvrsnice, Čabulje, Veleža, Prenja. "Mostar challenge" je zapravo trail - brdska utrka koja je organizirana u dvije kategorije :

1. "Hobby" koja se trči u parovima i najmjenjena je za sve rekreativce i one koji se žele okušati u brdskom trčanju. Parovi mogu biti muški, ženski, i mješoviti. Dužina ove dionice iznosi 12km i tokom utrke parovi se ne smiju razdvajati više od 100m, a kao rezultat se bilježi vrijeme zajedničkog ulaska u cilj.

2. "Challenge" kategorija se trči individualno i namjenjena je za one koji se već bave brdskim trčanjem. Dužina ove kategorije je 22km, sa više od 1000m visinske razlike od starta do cilja.

Start za obe kategorije jeste u 10:00h ispred tržnog centra "Mepass Mall" a sam cilj će biti ispred konobe "Goranci" gdje će biti upriličeno prigodno druženje i dodjela nagrada prvoplasiranim natjecateljima.

Posebnost Mostarske utrke je upravo ta da starta is samog centra grada! Početni dio utrke u dužini od 1.500 metara prolazi kroz gradske ulice gdje započinje brdski dio i staza koja nosi naziv "Japanska staza", a koja nas vodi preko Planinice. Ovaj dio staze ima kontinuiran uspon, izložen je suncu, te se trči po tipičnom hercegovačkom kršu čiju surovost omekšava prekrasan pogled na Mostar koji vas prati u svim dijelovima staze. Na Planinici na lokaciji poznatoj pod nazivom "Bunker" na šestom kilometru nalazit će se prva kontrolna točka i mjesto za okrjepu. Planinica sa najvišim vrhom 837 mnv će nas dalje uz blago spuštanje odvesti prema napuštenim kućama zaseoka Seline nakon čega se staza opet lagano uspinje vijugajući obroncima Crnog vrha, najviše kote Planinice, uz šumarke škrte hercegovačke vegetacije. Dalje nas staza vodi do mjesta Goranci na 670 mnv, ovdje završava utrka za one koji su se prijavili za kategoriju Hobby, a ujedno se nalazi i druga kontrolna točka i mjesto za okrjepu za one trkače koji koji se natječu u kategoriji Challenge, koji nastavljaju uspon prema vrhu Jastrebinka sa svojih 1138 mnv gdje će biti treća kontrolna točka. Dolaskom na vrh natjecatelji se dalje stazom vraćaju u Gorance gdje je cilj.

U samu organizaciju utrke uključio se i Sportski savez grada Mostara koji je kao i dosadašnjih godina podržao ovaj projekt. Turistički klaster Hercegovine također je prepoznao važnost organizacije ovakvih događaja za razvoj sportsko-rekreacijskog turizma na području Hercegovine. A organizatori se zahvaljuju i ostalim sponzorima koju su omogućili da utrka ima zavidan organizacijski nivo: Mepas Mall, Konoba Goranci, Sport Vision, Xerses-Waider, Satelit-tmb Međugorje, Miškić bus, Šakota doo. Čitluk, Shift brand desing, Genel, Kandija.

Sve dodatne informacije o samoj utrci kao i prijave možete potražiti preko službenih web stranica:

http://challenge.hpd-prenj1933.ba/,

https://www.facebook.com/Mostar-Challenge-1684993035091000/