Međugorac među elitom

Sjetite se samo prošlogodišnjih pobjeda protiv Murrayja u osmini finala US Opena (7:5, 6:2, 6:2) ili Nadala u polufinalu Pekinga (6:1, 6:3).

- Moram biti ponosan ostvarenim na Australian Openu. Sigurno da sam danas puno iskusniji, a to iskustvo je pravi temelj za sljedeće Grand Slam turnire, izjavio je Čilić, koji je već na drugom turniru sezone došao do rezultata kojim se probio u Top 10.

- Ulazak u Top 10 je cilj koji sam zacrtao za ovu godinu, ali sezona je tek počela i želim nastaviti napredovati.

Gotovo su svi teniski analitičari uoči sezone govorili da bi ovo mogla biti Čilićeva godina, a u to su se u Melbourneu uvjerili i oni koji su zapravo Čilićevu vrijednost znali i ranije.

- On jednostavno drži svoju igru, čini to na pravi način i doima se kao uistinu velik radnik. Ne dopušta vam da pomislite da ste bolji od njega, govorio je nakon četvrtfinalnog poraza Andy Roddick, dok je samo riječi hvale za Čilića imao i Andy Murray

- Uvjeren sam da nas u budućnosti čeka još dosta velikih mečeva, kazao je Škot nakon polufinalne pobjede.

Čilićevu eksploziju u 2010. predviđali su i svi ugledni svjetski mediji. CNN je za Čilića ustvrdio da se radi o jednoj od šest sportskih zvijezda koji će obilježiti 2010., novinar internetskog portala Sportinglife napisao je da će Čilić zasigurno igrati sljedeće ATP finale u Londonu, Eurosport uvrstio ga je među glavne kandidate za osvajanje jednog od četiri Grand Slama, dok je najdalje otišao portal Bleacher Report koji je predvidio da će Međugorac kraj iduće sezone dočekati kao šesti tenisač svijeta, odmah iza Nadala; Đokovića, Federera, Del Potra i Murrayja.

U ponedjeljak će Čilić biti deset igrač svijeta, a u leđa će gledati samo Tsongi (1985.), Soderlingu (1984.), Roddicku (1982.), Davidenku (1981.), Del Potru (1988.), Murrayju (1987.), Đokoviću (1987.), Nadalu (1986.) i Federeru (1981.). Godine rođenja smo s razlogom stavili da bi se uvjerili kako će 21-godišnji Čilić biti najmlađi u tom društvu (Del Potro stariji pet dana).

Dnevni list