Marin Čilić otvorio pobjedom, pao Chiudinelli

Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, Marin Čilić, tenis, tenis, Marin Čilić, ATP turnir, Marin Čilić, masters

Čilić na aktualnoj ATP ljestvici zauzima 15. mjesto, a Chiudinelli 76., pa je za nastup u rodnom gradu dobio pozivnicu organizatora. U njihovom prvom dvoboju, hrvatski tenisač slavio je nakon jednog sata i 29 minuta igre. Čilić je bio bolji u svim statističkim elementima, osvojio je 81% poena nakon prvog servisa i 56% nakon drugog. Ponudio je solidnu predstavu, pogotovo u svjetlu onoga što je pružao na turnirima prije Basela. Na prethodnih 7 je upisao samo četiri pobjede...

Chiudinelli, barem na papiru, nije bio lagani protivnik. Lani je u Baselu dogurao do polufinala, zaustavio ga je tek prijatelj iz djetinjstva Roger Federer. No, u ovome dvoboju je igrao podređenu ulogu. Čilić je već u prvom gemu meča propustio dvije break-lopte, u trećem još jednu. U 7. gemu je napokon oduzeo servis 29-godišnjem Švicarcu, a to je ponovio u devetom gemu, kada je iskoristio treću set-loptu.

U drugom setu je Čilić oduzeo servis Chiudinelliju u četvrtom gemu. Pri vodstvu 4-2 je morao spašavati čak četiri break-lopte, jedine koje je u meču imao Chidunelli. Dvije je izvukao s asovima (ukupno 7 asova), dvije iz igre dobrim napadima. Sigurno je servirao za meč, iskoristio je treću meč-loptu nakon 40-0.

Čilića, koji je lani igrao četvrtfinale na ovome turniru, put u nastavku vodi na pobjednika dvoboja između Argentinca Davida Nalbandiana i Čeha Jana Hajeka. Nalbandian je bio pobjednik u Baselu 2002. godine, a finalist još tri puta, 2003., 2004. i 2008. godine.

Podsjećamo, Ivan Ljubičić jučer je otkazao planirani nastup ovoga tjedna u Baselu zbog umora, koji ga je shrvao nakon četiri uzastopna tjedna na turnirima na kojima je bilježio jako dobre rezultate, jedan finale i još dva polufinala.

Dodajmo da je branitelj naslova, Srbin Novak Đoković, u 1. kolu pobijedio Latvijca Ernestsa Gulbisa 6-4, 6-2 nakon 71 minute igre. Uspješan dan za srpski tenis upotpunili su i Viktor Troicki lakom pobjedom protiv Nijemca Michaela Berrera 6-3, 6-0, odnosno Janko Tipsarević, koji je sa 6-2, 6-4 svladao Uzbekistanca Denisa Istomina. Tipsarević će u 2. kolu igrati protiv trostrukog pobjednika Basela, domaće perjanice Rogera Federera.
ATP Basel, 1. kolo:

Tipsarević - Istomin 6-2, 6-4

Giraldo - Beck 6-2, 6-1

Golubjev - Malisse 7-5, 6-2

Čilić (6) - Chiudinelli 6-3, 6-3

Troicki - Berrer 6-3, 6-0

Gasquet - Lu 6-3, 6-1

Đoković (2) - Gulbis 6-4, 6-2

izvor: jutarnji.hr