Marin Čilić lako slavio u prvom kolu Australian Opena

Donald Young nekad je bio ozbiljan protivnik Marinu Čiliću u borbi za poziciju prvog juniora svijeta, u toj utrci bili su 2005. godine, a na vrhu je završio Amerikanac - no, sudeći po onome što se moglo vidjeti na terenu broj dva Melbourne Parka, među njima je danas ocean razlike u Marinovu korist. 15-postavljeni hrvatski adut u utorak čak nije morao ni ući u punu brzinu da slavi bez ikakvih problema i sa 6:3, 6:2, 6:1 dohvati drugo kolo Australian Opena.

Meč je bio donekle kompetitivan do završnice drugog seta. Iako u tom dijelu meča nije igrao sjajno i bilo je previše promašaja koji su se mogli izbjeći, prvi hrvatski reket doveo se u jako dobru poziciju uz dva breaka u prvom i kod vodstva od 3:2 u drugom setu. Kako ga je servis služio jako dobro, tu prednost čuvao je i uz "skidanje prašine" koje je u izmjenama s crte bilo još dosta.

No, korak do vodstva od 2-0 u setovima, Marin se u potpunosti razigrao, očito i opustio, a protiv potonulog suparnika to je vodilo u brz dovršetak ovog meča. Break u posljednjem gemu drugog već je donio bolju igru, bez pogrešaka koje su ga dotad povremeno gurale unatrag, a u trećem setu Amerikanac više nije imao ozbiljnu šansu. Sve su riješila još dva breaka, sveukupno, po dva u svakom setu.

Serverski je to izgledalo odlično, iako osam asova i 63 posto ubačenog prvog neće reći previše, a igrački može još bolje. No, dobro je bilo krenuti i bez puno potrošene energije napraviti prvi korak na turniru na kojem je lani bio polufinalist.

Na idućoj prepreci Marinu slijedi bolji iz dvoboja Kolumbijca Santiaga Giralda i Portugalca Ruija Machada.

Ivor Krapac

www.hrsport.net