Marin Čilić drugu godinu zaredom u finalu Umaga

Marin Čilić drugu godinu zaredom u finalu Umaga
Čilić je tako uspio uzvratiti Dolgopolovu za poraz u prošlogodišnjem finalu Umaga kada je Ukrajinac bio uspješniji sa 6-4, 3-6, 6-3.

U nedjeljnom finalu od 20 sati Čilić će igrati protiv Španjolca Marcela Granollersa koji je u prvom polufinalu svladao sunarodnjaka i prvog nositelja turnira Fernanda Verdasca sa 6-2, 6-7 (5), 6-1 nakon gotovo tri sata igre.

Čilić je do svog trećeg finala ove godine, nakon Muenchena (poraz) i Queen'sa (pobjeda) stigao usprkos samo 44 posto ubačenog prvog servisa, a veliku pomoć imao je u suparniku koji je napravio mnoštvo neprisiljenih pogrešaka.

Dolgopolov je odlično otovrio susret, poveo sa 3-1, ali tada je počeo griješiti i dopustio Čiliću povratak u susret. Naš je igrač u prvom setu čak tri puta uspio oduzeti servis Ukrajincu, te se spasiti iz situacije kada je gubio sa 4-5 uz servis Dolgopolova. U prvom je setu Čilić imao samo četiri neprisiljene pogreške, a Dolgopolov 20.

U drugom setu Čilić je oduzeo servis Dolgopolovu za vodstvo od 2-0, tu je prednost držao do 5-2, a tada je ostvario još jedan "break" i tako okončao susret.

U karijeri je Čilić osvojio sedam ATP turnira, ali niti jednog na zemljanoj podlozi. U nedjelju će u Umagu imati četvrti pokušaj, dosada je gubio dva puta u Muenchenu (2010, 2012) i jednom u Umagu (2011).

Ukoliko osvoji Umag, Čilić će postati tek drugi hrvatski igrač pobjednik našeg najstarijeg ATP turnira, dosada je to uspjelo samo Goranu Prpiću 1990. godine.

Granollers bolji u španjolskom okršaju

U španjolskome polufinalnom okršaju na ATP-ovom turniru u Umagu Marcel Granollers pobijedio je Fernanda Verdasca 6-2, 6-7(5), 6-1 nakon gotovo tri sata borbe.

Bio je Granollers spremniji, strpljiviji i precizniji tenisač u dvoboju prepunom neprisiljenih pogrešaka: Verdasco ih je na kraju skupio 24 više od sunarodnjaka (56-32). Istodobno je imao samo tri winnera više (42-39).

Tri godine mlađi Granollers imao je pregršt prilika da ranije u meču izbaci prvog nositelja. Servirao je za meč u devetom gemu drugog seta, pri 5-3 vodstvu, no Verdasco se tada uspio vratiti.

Od 15 break-prilika Granollers, inače četvrti nositelj, je na kraju iskoristio šest. Verdasco je izborio samo dvije prilike za uzimanje suparnikova servisa realiziravši obje.

Pri svom drugom nastupu u Umagu 24. je tenisač svijeta tako došao do finala. Prije tri se godine kroz kvalifikacije dogurao do prvog kola u kojem je poražen od Nicolasa Almagra.

U svojemu drugom nastupu u Umagu pak Verdasco nije uspio ponoviti uspjeh iz 2008. godine, kada je uzeo naslov.

Hina