FOTO  Marija Ivanković i Wagner Santos Lago najuspješniji sportaši Širokog Brijega u 2015

Marija Ivanković , Wagner Lago Santos , Široki Brijeg, sportaši, najbolji sportaši

...Širokog Brijega proglašen je nogometaš Wagner Lago Santos član NK 'Široki Brijeg', a za najuspješniju športašicu proglašena je odbojkašica Marija Ivanković članica HOK-a 'Smeč'.

Wagner Santos Lago, najbolji športaš Širokoga Brijega za 2015. godinu, je u premierligaškim prvenstvima BiH postigao čak 109 golova. U anketi provedenoj nakon završetka nogometne sezone 2014./2015., treneri i kapetani 16 momčadi izabrali su Wagnera za najboljega igrača Premijer lige BiH. Wagner je u svakoj od tri posljednje godine prvi klupski strijelac, a u prvenstvu 2013./2014. najbolji strijelac Premijer lige s 18 pogodaka. Jesenas je u prvenstvu pogađao 10 puta i drugi je na ljestvici strijelaca. Ukupno je u 2015. godini u dresu Širokog Brijega protivničke mreže tresao 20 puta (u prvenstvu 16, u Kupu BiH 2 i u prijateljskim susretima 2). Odigrao je 260 prvenstvenih utakmica za klub. Wagner je u svim službenim nastupima za NK Široki Brijeg (prvenstvo, Kup, Uefina natjecanja) zabio čak 135 pogodaka. Priča Wagner je nogometni umjetnik, rijetke i plemenite vrste. Kapetan je momčadi, kojega suigrači i protivnici poštuju, a publika voli. Da nije takav, teško bi toliko dugo trajao, a očito trajat će - još dugo!

Marija Ivanković svoje prve odbojkaške korake napravila je u Hrvatskom ženskom odbojkaškom klubu Široki Brijeg s 11 godina. Prošla je kroz sve uzraste kluba, a za seniorski sastav počela je nastupati 2010. godine sa samo 14 godina. U to vrijeme klub se natjecao u 2. federalnoj ligi BiH. HŽOK Široki 2012. godine je kroz doigravanje izborio plasman u Super ligu, gdje se i danas s uspjehom natječe, a na istom turniru Marija je bila proglašena najboljom igračicom. Uspjesima odbojkašica Širokog Brijega, danas Smeča, Marijin doprinos je nemjerljiv, prvo je ime ekipe. Ljubav prema sportu Mariju je ponukala da upiše studij Fizičke kulture uz koji paralelno igra u seniorskoj ekipi te još i trenira djevojčice u matičnom klubu.
Nazočne su na tradicionalnom 15. izboru najuspješnijih športaša Grada Širokog Brijega za 2015., održanom u organizaciji Športskog saveza Grada Širokog Brijega prigodnim riječima pozdravili predsjednik Športskog saveza Ivan Zeljko i pokrovitelj izbora gradonačelnik Miro Kraljević.
Za najuspješniju momčad u 2015., proglašen je Biciklistički klub 'Široki' koji je u sezoni 2015. osvojio MTB ligu Hercegovine, a u ukupnom poretku Premijer lige BiH plasirao se na 4. mjesto. Klub je organizirao utrku 1. kola Premijer lige BiH koja je proglašena najorganiziranijom utrkom sezone 2015.

Za najuspješnijeg trenera u prošloj godini proglašen je Ivan Kvesić trener Ženskog nogometnog kluba 'Široki Brijeg'. Kao trener ŽNK Široki Brijeg u jesenskoj polusezoni 2015./16. osvaja treće mjesto sa seniorskom ekipom u Prvoj ligi Federacije BiH. Na natjecanju za Kup Bosne i Hercegovine za pionirke u Sarajevu s ekipom osvaja 4. mjesto i pehar za fair play.

Priznanja su podijeljena i za kategorije: nada godine djevojčice Petra Zeljko Karate klub 'Široki Brijeg', nada godine dječaci Mirko Zelenika Judo klub 'Borsa', najuspješnija kadetkinja je Julija Kvesić Ženski nogometni klub 'Široki Brijeg', a najuspješniji kadet je Mateo Drežnjak Hrvatski košarkaški klub 'Široki'. Za najuspješnijeg juniora u 2015. proglašen je košarkaš Ivan Karačić Hrvatski košarkaški klub 'Široki', a za najuspješniju juniorku proglašena je Gabrijela Begić Karate klub 'Široki Brijeg'.
Posebno priznanje za dugogodišnji doprinos širokobriješkom športu dobili su obitelj Spajić i posthumno Vitomir Vito Buntić. Uz izniman doprinos širokobriješkom sportu, obitelj Spajić (Miljenko posthumno, Zdravko, Marinko-Maćo, Borislav-Pipo, Ivan-Ića, Branko, Zlatko posthumno) također je dala izniman doprinos u Domovinskom ratu. Borislav je teško ranjen na bojištu kod Novske, dok je najmlađi brat Zlatko položio svoj život na Oltar Domovine u borbama vođenim za oslobođenje doline Neretve. Vitomir Vito Buntić je 1974. godine kada je
osnovan Košarkaški klub „Mladost" postao dionikom njegova prvog naraštaja, zajedno s pokojnim profesorom Stankom Jelčićem i društvom. Vitu je odlikovala jednostavnost u igri, a vrlo brzo otišao je dalje, na fakultet u Tuzlu i u Košarkaški klub „Sloboda". Trenirao je mlađe naraštaje u svom matičnom klubu i prenosio im svoje znanje. Učio ih je, u prvom redu, da budu dobri ljudi, a onda i športaši. Otišao je prerano, njegov život se ugasio, no ostale su uspomene na čovjeka koji je volio ovaj grad, svoj klub i mlade koji su igrali u njemu.

Posebno priznanje za popularizaciju širokobriješkog športa dobio je Hrvatski plesni klub 'Široki'. HPK 'Široki' je prvi cheerleading klub u BiH. Aktualni je prvak države već pet godina zaredom u svim uzrastima, brončani s Europskog prvenstva, a na Svjetskom prvenstvu zauzeli su 13. mjesto.

Priznanje za fair-play dobio je Nogometni klub 'Široki Brijeg' pokretač i sudionik brojnih humanitarnih akcija u 2015.

Priznanja su dobili i prošlogodišnji pobjednik Lige mjesnih zajednica ekipa MZ Lijeva Obala, te 'Ožujsko pivo' glavni sponzor Lige mjesnih zajednica Grada Širokog Brijega. Program su vodili Mario Marušić i Marinko Karačić, a u zabavnom dijelu programa nastupila je glazbena skupina 'Domano'.