FOTO  HERCEGOVINA.info u posjetu APK Zrinjski

apk

APK Zrinjski radi i djeluje na mostarskom Heliodromu u bazenu koje je u sklopu Sveučilišta u Mostaru, a mi smo se uvjerili da su uvjeti za bavljenjem plivanjem odlični. Za to plivači i plivačice APK Zrinjski moraju zahvaliti ljudima iz predsjedništva kluba, ali i dekanu FPMOZ Mariju Vasilju za koga svi u klubu imaju samo riječi hvale. Obišli smo bazen, razgovarali sa ljudima iz kluba, te se upoznali sa njima i njihovim radom. Za vrijeme posjete porazgovarali smo i sa predsjednikom APK Zrinjski, i evo što je za naš portal rekao Saša Marić.

Hoćete li nam reći kako funkcionira APK Zrinjski?

APK Zrinjski postoji nešto manje od šest godina, i radi na načelu da su u rad uključeni svi ljudi iz predsjedništva, kojeg čine uglavnom roditelji djece. U klubu radi i veći broj trenera, a trenutno imamo oko stotinjak djece. Kako su upravo počeli upisi za djecu koja tek počinju plivati, očekujemo da će se taj broj i povećati. Klub tijekom tjedna svakodnevno ima šest do deset sati treninga ovdje na velikom bazenu na Heliodromu. Stariji plivači imaju treninge svaki dan sem nedjelje, dok početnici treniraju tri puta tjedno, a treninzi traju oko sat i pol. Na ovom pazenu se pliva nekih devet mjeseci, ljetni period se treniramo na velikom gradskom bazenu. Pored toga treneri sa djecom van bazena rade i kondicione i treninge snage. Klub godišnje ide na deset do petnaest natjecanja u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, a u slijedećoj godini pripremamo se na dva jača natjecanja koja će se održati u Mađarskoj i Italiji. Prošla natjecateljska sezona bila je relativno uspješna, i osvojili smo preko sedamdeset medalja. Na državnim natjecanjima, koja su nam jako bitna uzeli smo deset medalja.

Kako klub egzistira?

Plivanje je malo zahtjevan sport i potrebno je dosta novca ulagati u njega. Svakodnevno se mora zagrijavati voda u bazenu, potrebno je imati sve automatizirano za čišćenje, jer to je vrlo bitan segment za zdravlje djece. Također je potrebno kontuinirano nabavljati sve ove pregrade i stupove sa kojih djeca skaču, tako da se u te neke stvari mora uvijek ulagati.
Najvećim dijelom se finansiramo od članarina koje se skupljaju u klubu. Imamo i neke donacije, a za sada najveću potporu imamo od gospodina Vjekoslava Bevande predsjedatelja Vijeća ministara i njegovih donacija.

Koliko je interes u Mostaru za plivanje?

Po mom mišljenju interes u Mostaru jednak je interesu koji postoji u jednom Zagrebu ili Beogradu. Ispred plivanja su svakako ovi ekipni sportovi nogomet, košarka i rukomet, ali mi smo ipak veliki klub i u prošloj sezoni imali smo oko 140 djece. Prema tome zainteresiranost za plivanje je velika, jer je ovo prije svega zdrav sport. Mi imamo djece koja su tu i po desetak godina, a imamo i onih koji se tu puno manje zadrže. Ovo jeste individualan sport, ali na natjecanja idemo timski. Djeca se jednostavno razvijaju kao mlade osobe u fizičkom, duhovnom i emocionalnom smislu i uče se da djeluju samostalno i da odgovaraju za svoje uspjehe, ali i za propuste i greške. Kada rade za tim moraju shvatiti da su dio jednog kolektiva i da se moraju potruditi malo više nego kada rade individualno.

Za sada toliko o ovom uspješnom sportskom kolektivu, a naš portal će i dalje nastaviti predstavljati plivače, plivačice i trenere kluba.

Za kraj još napomena da se svi oni koji žele mogu priključiti klubu.
Zainteresirani se mogu javiti na mobitel: 063 276 256 , na e-mail: [email protected] ili putem Facebook profila
https://www.facebook.com/apkzrinjski.mostar.3

HERCEGOVINA.info