Hercegovac Marin Čilić je u polufinalu Australian opena!

Hercegovac Marin Čilić je u polufinalu Australian opena!
Najbolji tenisač svijeta Rafael Nadal predao mu je na početku petog seta zbog velikih bolova i jer je zbog toga bio onemogućen vrhunski se kretati. Rezultat je bio 3:6, 6:3, 6:7, 6:2, 2:0 za hrvatskog tenisača koji je dotad igrao jedan od najboljih mečeva u karijeri.

Čilić ima sjajnu priliku za finale, igrat će protiv Britanca Kylea Edmunda koji je iznenadio Bugarina Grigora Dimitrova, trećeg tenisača svijeta. U jedinom dosadašnjem meču Čilić ga je lako pobijedio prošle godine u Shanghaiju.

Ovim je Čilić ponovio najbolji rezultat iz Australije, na istom mjestu je 2010. igrao polufinale u kojem ga je zaustavio Andy Murray.

Podsjetimo, Čilić je jedinu Grand Slam titulu osvojio 2014. godine na US Openu, a igrom protiv Nadala (dok ovaj nije pokazivao znake ozljede) podsjetio je na te dane.

U drugom dijelu ždrijeba su ostali drugi nositelj Roger Federer, Čeh Tomaš Berdych, Južnokoreanac Hyeon Chung koji je šokirao Novaka Đokovića i američka senzacija Tennys Sandgren.

Uzbudljivi prvi set je Nadal dobio breakom kod 4:3, a ranije je Čilić na 3:3 imao svoju jedinu break-loptu. U drugom setu je sutkinja kod 2:2 i break-lopte za Španjolca razljutila Čilića koji je odservirao dvostruku pogrešku. Nakon toga je osvojio četiri gema zaredom i izjednačio rezultat u setovima.

Treći set donio je najveću borbu dosad, a o osvajaču seta odlučivao je tie-break. Nadal ga je otvorio mini-breakom, Čilić je uzvratio s dva mini-breaka i poveo 3:2. Kod 5:5 hrvatski tenisač je odigrao fantastičan poen, izgradio je priliku za poentiranje i onda promašio zicer. Već u sljedećem poenu Španjolac je to kaznio i poveo 2:1 u setovima.

Čilić je spektakularnom igrom u četvrtom setu razbio Nadala, uništavao ga je bombama iz forhenda i bekenda, odlično je servirao i brzo je odjurio na 5:2. U tim trenucima Nadal je pozvao liječnika i požalio mu se na ozljedu, a trenerima na tribinama je pokazivao da mora predati meč jer se ne može vrhunski kretati. Ipak, nije predao, ali je odmah izgubio i sljedeći gem te je meč otišao u odlučujući set.

Hrvatski tenisač je peti set otvorio sigurnim gemom na svoj servis, a onda je nakon prave drame i nekoliko neiskorištenih break-lopti napokon stigao do breaka i time "nagovorio" Nadala na predaju, piše Index.hr. Španjolac nije krio razočaranje, u ljutnji je bacio ručnik. Dosad je na turniru Nadal izgledao sjajno i silno je razočaran jer je zaustavljen u lovu na Federerov rekord po broju Grand Slamova./HMS/