Golf klub Posušje okuplja 67 članova

Upravo tim povodom želimo vas upoznati sa ovim zanimljivim sportom i jedinim klubom koji djeluje na području Hercegovine.Riječ je o Golf klubu Posušje koji postoji od 2006. godine. Veliki broj turnira, putovanja, ugodna druženja i rekreacija samo su neke od blagodati koje pruža ovaj sport. Klub danas okuplja 67 članova, a više o klubu i ostalim zanimljivim informacijama doznajte u sljedećim redcima.

O klubu

Krajem 2006. godine osnovan je Golf klub Posušje - drugi u BiH, a 2007. godine uređeno je igralište s pet rupa. Green, tee-off,fairway, hazardi i ostali sastavni dijelovi pravog golf igrališta bili su na dosta niskoj razini.

Ali, obzirom na znanje, uvjete i sredstva kojim se raspolagalo, svi posjetitelji igrališta bili su i više nego zadovoljni viđenim. Osnovni razlog za to je ambijent kojeg je teško i zamisliti u Hercegovini, a kamoli u Posušju.

Zelena livada, koju je „Bog stvorio samo za golf i ništa više" kako je rekao jedan zaljubljenik u ovu džentlmensku igru, kao da je izrezana iz nekog drugog svijeta i umetnuta između krševitih brežuljaka obraslih zakržljalom hrastovom šumom.

To je Topala - isušeno korito rijeke, najniža točka posuškog polja. Kroz nju je protekla sva voda koja je ikada zalutala u ovu kotlinu i za sobom ostavila debele naslage crne zemlje, stvorivši krajolik idealan za uređenje golf igrališta. Početkom 2008. godine Topala je bila jedno veliko gradilište.

Kamioni zemlje i pijeska, utovarivači i radnici ubrzano su pripremali teren kako bi sve bilo spremno za otvaranje igrališta. Svi planirani radovi izvedeni su u predviđenom roku tako da je početkom svibnja iste godine teren bio spreman za prve posjetitelje.

U 2011. godini ponovno se pristupilo proširenju terena, tako da je u travnju iste godine otvoreno igralište s devet rupa, trenutno najveće u regiji. U sklopu klupske kuće uređen je i driving range (vježbalište) dužine oko 250 m s desetak mjesta za ispucavanje.Kako postati novim članom kluba?

Potrebno je izraziti želju za članstvom u golf klubu, zaljubiti se u golf kao vještinu i igru, napisati zamolbu za prijem u članstvo kluba i popuniti pristupnicu. Svaki daljnji član obitelji ima po 50% popusta od prethodnog, a djeca se upisuju bez plaćanja upisnine. Godišnja članarina iznosi 100 € za individualno članstvo dok je članarina za djecu članova kluba besplatna. Djeca članova kluba s navršenom 21. godinom života prestaju biti članovi. Prema odluci Upravnog odbora kluba, od 01.04.2009. god. novi članovi kluba moraju proći školu golfa prilikom upisa u klub.

Škola golfa

U klubu aktivno rade na popularizaciji ovog sporta organiziranjem škole golfa pod ravnanjem profesionalnog učitelja golfa iz Slovenije. Termini škole odvijaju se jednom mjesečno dok je cijena jednog sata 20 KM što je u usporedbi s drugim igralištima praktički besplatno.

Za savladavanje osnova tehnike golfa te pravila potrebno je 7 do 10 sati nakon čega polaznici škole pristupaju polaganju ispita koji se sastoji od pismenog i praktičnog dijela. Oni koji polože ispit dobit će diplomu Dozvola igre koja im je ulaznica na sva golf igrališta u svijetu.

Natjecanja

Sezona golfa na igralištu Topala traje skoro čitavu godinu što je prava rijetkost u ovom dijelu Europe (igrališta u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu zatvorena su od studenog do travnja). Relativno blaga klima dopušta igru i u najhladnijim mjesecima. Klub organizira dvadesetak turnira godišnje koje redovito posjećuju golferi iz Hrvatske te članovi sarajevskog golf kluba.

Najposjećeniji turniri su oni u sklopu Tjedna golfa koji se održava sredinom kolovoza kada je kapacitet igrališta pun.

Također je u planu instaliranje golf simulatora. Radi se o, kako i sam naziv kaže, simulatoru igre golfa u zatvorenom prostoru. Ovaj uređaj pokazao se vrlo zahvalnim za održavanje forme golfera tijekom zimskih mjeseci, a također puno pomaže i početnicima koji mogu savladati osnove golfa i tehniku igre prije izlaska na pravi teren.

Izvor: hum.ba