FOTO/VIDEO  Futsal akademija HFC Zrinjski: Prezadovoljni smo odazivom djece i ponosni što nijedno dijete još nije odustalo

Futsal akademija HFC Zrinjski trening

Prije desetak dana polaznici ove akademije odigrali su i prvu utakmicu u kojoj su remizirali sa svojim vršnjacima iz Stoca (5:5) o čemu smo već pisali na našem portalu.

Sve je to razlog zašto smo danas posjetili treninge dvije skupine polaznika ove akademije, te porazgovarali sa voditeljom akademije Vladimirom Vladisavljevićem.

Možete li se za početak predstaviti našim čitateljima? 

Moji prvi futsal koraci su bili u mostarskoj Karaki. Taj moj prvi korak ipak nije bio vezan za futsal već za veliki nogomet gdje sam prošao sve kategorije nogometne škole HŠK Zrinjski. Nakon juniora zajedno sa ostalim svojim suigračima sam od strane kluba bio poslan na posudbu u mostarski Branitelj. Nakon priprema nisam bio u prvom planu tadašnjeg trenera te sam na nagovor nekih starih malonogometaša Branka Kolobare, Seje Repca... koji su "harali" malim nogometom priključio se MNK Karaki. Sa 19. godina 2002. godine sam osvoji prvi Božićni turnir i to mi je dalo poticaj i snagu da nastavim sa futsalom što se pokazalo kao ispravan put jer sam u svojoj karijeri nastupao za dosta jake klubove iz regije, prije svih za KMF Konjarnik iz Beograda (Srbija), KMF Piramida Podgorica (Crna Gora), MNK Porto Tolero Ploče (Hrvatska)... Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine zabilježio sam preko 30 nastupa i postigao više od 15 pogodaka.

Nastupali ste u gotovo svim ligama regije. Možete li našim čitateljima pobliže objasniti kakve su u vaše vrijeme bile razlike u nastupima za klubove u BiH i za klubove u regiji?

U to vrijeme mogu slobodno reći da su sve druge lige u regiji bile daleko ispred nas što se tiče infrastrukture, uvjeta za rad, trenera, lige, suđenja... Futsal u Bosni i Hercegovini lagano napreduje. Već je doneseno od strane UEFA-e da svi treneri moraju imati licence, a samim tim se podiže nivo treninga i diže se futsal na jedan veći nivo. 

Možeš li nam reći koji te je igrač futsala najviše dojmio sa kojim si igrao?

Igrao sam sa mnogo vrhunskih igrača, a koji su čak jedno vrijeme bili među najboljim u Europi. Marko Perić trenutno kapetan Futsal reprezentacije Srbije, Nikola Tomičić trenutni trener HFC Zrinjski bio je veliki igrač, Josip Suton, Sejo Rebac... sve su to veliki majstori futsala sa kojim sam igrao.

Prethodno ste rekli da se futsal u BiH diže na jedan veći nivo. Možete li nam reći uz HFC Zrinjski, tko po vama ima najviše šansi za osvajanje titule futsal prvaka BiH?

Trenutno uz nas koji smo ove godine uložili puno truda, puno smo vratili domaćih kvalitetnih igrača, a u stručnom stožeru pojačali smo se jednim vrhunskim stručnjakom Nikolom Tomičićem koji ima futsal u malom prstu, doveli smo kondicionog trenera Matea Ćavara i više smo nego ozbiljno shvatili ovu sezonu. Najveći konkurenti su nam Mostar SG Staklorad koji je već dvije godine za redom šampion države i ima odlične igrače. Također tu je i Salinas iz Tuzle koji je napravio odličan posao i doveo u svoje redove par reprezentativaca Bosne i Hercegovine i tu je uvijek neugodni sarajevski Centar.

Kao voditelj Futsal akademije HFC Zrinjski možete li nam reći kako je krenula ta futsal priča?

Same pripreme za akademiju su krenule još prije godinu dana educiranjem i licenciranjem trenera za rad. Sama akademija krenula je sa radom sredinom rujna u dvorani na Bijelom Brijegu. Na početku smo imali oko četrdesetak polaznika da bi danas taj broj bio duplo veći. Prezadovoljni smo sa odazivom djece i ponosni smo što nijedno dijete još nije odustalo, te nam to daje poticaj za rad.

Možete li nam reći kako se vrši selekcija polaznika akademije?

Sve polaznike smo trenutno podijelili u četiri skupine. To su predpioniri, pioniri, kadeti i juniori. S tim da nam Savez nalaže da od naredne Futsal sezone svaki tim koji se natječe u elitnom futsal razredu BiH morati imati i ekipu U17 koja će nastupati u toj ligi.

Koliko puta tjedno imate treninge i možete li nam reći tko su treneri u vašoj akademiji?

Predpioniri i pioniri imaju trenige dva puta tjedno, dok kadeti i juniori treniraju tri puta tjedno. Što se tiče trenera koji rade u akademiji to su sve nekadašnji igrači koji su sad licencirani treneri a to su: Damir Mišić, Goran Buhovac i Siniša Đurasović.

Možete li ukratko našim čitateljima pojasniti vaš rad posebno u onim najmlađim uzrastima?

Mi se izričito držimo rada koji nam je UEFA odredila na ovim seminarima. Sa određenim uzrastima radimo po UEFA programima za taj uzrast. Već od onih najmlađih rad se bazira sa loptom. Potrebno je da ta djeca osjete loptu i kada nauče da kontroliraju loptu onda je lako raditi i na drugim stvarima. Također se sa ovim najmlađim igraju i igrice ponovno sa loptom da bi njima to bilo zanimljivije.

Kao što ste prethodno rekli U17 od naredne sezone kreće sa ligom. Do tada planirate li možda uključivanje te selekcije na neke turnire i da li imate poziva od drugih klubova za utakmice sa ovim vašim mlađim selekcijama?

Imamo dosta poziva od mnogi nogometnih škola za odigravanje prijateljskih utakmica i turnira pogotovo za naše najmanje uzraste. Kod predpionira i pionira imamo izrazito dobre kvalitetne igrače i nadam se da ćemo se brzo uključiti u odigravanje utakmica. Već smo odigrali i jednu utakmicu na kojoj su nastupili naši pioniri koji su odigrali 5:5 sa svojim vršnjacima iz Stoca. Što se tiče kadeta i juniora njih smo planirali prijaviti na ovogodišnji Božićni HVIDR-a turnir, koji je inače seniorskog karaktera, ali ćemo na njemu vidjeti trenutno stanje sa tim našim starijim selekcijama.

Kao što smo prethodno rekli Akademija je krenula sa radom sredinom rujna. Interesira nas da li se još mogu prijaviti zainteresirani i ako mogu na koji način to mogu da urade?

Svi zainteresirani nam se uvijek mogu priključiti. Ovim putem pozivamo djecu koja vole nogomet i futsal da dođu i probaju. Treninzi se trenutno održavaju u balonu na Balinovcu ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom. Slobodno se mogu svi zainteresirani javiti na brojeve telefona 063/348-067 i 063/520-418, kao i na naš Instagram ili Facebook profil.

HERCEGOVINA.info