EP Vaterpolo: Hrvatska - Crna Gora 9-7

Hrvatska vaterpolska reprezentacija, vaterpolski reprezentativci, vaterpolo, Vaterpolisti Hrvatske
Svjetski prvaci su teškom mukom izborili polufinale, u kojem ih čekaju branitelji naslova i olimpijski prvaci Srbi. Crnogorci su agresivnom igrom vodili veći dio utakmice i sa dva razlike, no izabranici Ivice Tucka su uspjeli serijom 5-0 krajem treće i početkom zadnje četvrtine preokrenuti rezultat i doći do pobjede i prolaza među četiri najbolje europske momčadi. "Barakude" su posebno dobro odigrali zadnju četvrtinu u kojem su "preplivali" Crnogorce, čija je ogromna agresivnost ipak splasnula nakraju.

Crnogorci su bolje započeli susret te poveli s 2-0 golovima Ivovića i Spaića, a nakon šest neuspješnih napada za 1-2 je pogodio Šetka. U drugoj trećini Petković opet donosi veliku prednost Crnogorcima (1-3), dok se kod hrvatskih vaterpolista uvukla i nervoza, većinom zbog sudačkih odluka. Buljubašić pogađa sa igračem više za 2-3, no odmah u sljedećem napadu Janović opet povećava na 2-4. S tim rezultatom se otišlo na poluvrijeme.

U trećem periodu Crnogorci imaju ogromnu priliku za vodstvo od tri razlike, ali Spajićev udarac iz velike blizine brani Bijač. Macan smanjuje u vrlo važnom trenutku, no ne zadugo jer Janović opet vraća Crnogorce na dva razlike i to s igračem više, čak devetim u dotadašnjem dijelu utakmice. Golom Buljubašića

Hrvatska opet dolazi na minimalni zaostatak (4-5) , a dvije i pol minute prije kraja treće četvrtine Barakude konačno izjednačavaju golom Fatovića. Petković dovodi Crnogorce u vodstvo 6-5, a Vukičević iz peterca opet poravnava (6-6), a Fatoviću u zadnjoj sekundi vratar Lazović brani šut za prvo vodstvo Hrvatske, pa se u zadnju četvrtinu ušlo s neriješenim rezultatom.

Napokon, u 25. minuti Hrvatska vodi (7-6) nakon što je Lončar iskoristio nesmotrenost Crnogoraca, a nakon još jedne važne obrane Bijača Brguljan je skrivio peterac iz kojeg Joković odvodi naše na 8-6. Dvije minute kasnije sjajna akcija Hrvatske i prebacivanje Vukičevića i Lončara do Bušlje koji lako pogađa za 9-6 i seriju od 5-0 svjetskih prvaka kroz treću i zadnju četvrtinu.

Ivović s igračem više pogađa za 9-7, a Bijač potom radi još jednu sjajnu obranu "zicera" Petkoviću, da bi Janoviću minutu i pol prije kraja s igračem više šut bio blokiran te je susret praktički bio odlučen.

Kod Hrvatske je Marko Bijač imao sedam obrana, Ivan Buljubašić je postigao dva, a Anđelo Šetka, Ante Vukičević, Loren Fatović, Andro Bušlje, Marko Macan, Maro Joković i Luka Lončar su se po jednom upisali u strijelce. Vratar Dejan Lazović je upisao 14 obrana, a Aleksandar Ivović, Marko Petković i Mlađan Janović su postigli po dva gola za Crnogorce.

Vaterpolski klasik Hrvatska - Srbija igra se u četvrtak u 20.30 sati.

HINA