Danas maraton lađa na Neretvi

maraton, maraton
Na tom jedinstvenom natjecanju sudjeluje 35 lađarskih ekipa s više od 700 prijavljenih veslača, prenosi slobodna dalmacija.

Inače, organizator tog velikog spektakla je Udruga lađara Neretve, neretvanski gradovi i Dubrovačko-neretvanska županija, uz visoko pokroviteljstvo predsjednika RH Ive Josipovića.

Prema najavama, start maratona je u 17.15 sati ispod mosta u Metkoviću. Službeni program na cilju u Pločama, na kojemu će se najboljima dodijeliti štitovi i medalje, počinje u 21 sat. Nakon predstavljanja ekipa i prigodne svečanosti u Metkoviću, slijedi lađarska ruta Neretvom nizvodno, kroz Kulu Norinsku, Krvavac i Opuzen, gdje će najbolje ekipe stići za oko 50 minuta.

U Opuzenu će neke od ekipa izvršiti zamjenu pa se maraton nastavlja prema Kominu, a zatim se s rijeke Neretve ulazi u Crnu rijeku (oko jedan kilometar prije ušća Neretve) te dalje kroz mjesta Rogotin, Čeveljušu, Stablinu i ulazi se u Ploče.

Prvoplasirane ekipe stignu za minimalno dva sata neprestane vožnje, dok posljednjeplasirani “rekreativci” doveslaju nekoliko sati nakon pobjednika. Kako se očekuje, Maraton lađa okupit će u subotu i do pedeset tisuća gledatelja, a dolazak su najavili brojni predstavnici gospodarskog, kulturnog i političkog života Hrvatske.

Na dan maratona zabranjena je plovidba svim plovilima bez posebnog odobrenja, koje izdaje Udruga lađara. Organizatori maratona također upozoravaju vlasnike i korisnike plovila na Neretvi, kao i vlasnike vrši, tratuna i parangala, da su ih u subotu dužni ukloniti s rute Maratona lađa.

Stanislav SOLDO