FOTO/VIDEO  Čovjek koji je izazvao veliki prijepor u svijetu sporta

Markus Rehm

Priča o Markusu Rehmu izaziva posljednjih mjeseci velike prijepore u svijetu sporta. Sjajni njemački sportaš je na ovogodišnjem Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom slavio u skoku u dalj s 8,40 metara, što je rezultat s kojim bi osvojio srebro na SP-u za tjelesno zdrave. Naime, na kolovoškom prvenstvu u Pekingu je Greg Rutherford pobijedio sa samo centimetar duljim skokom od spomenutog Rehmovog.

Bolji odraz s protezom?

Nijemca je to motiviralo da krene u borbu kako bi mu se dopustio nastup u konkurenciji tjelesno zdravih atletičara. I to već na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru sljedeće godine. Problem je, međutim, u tome što je IAAF nedavno postrožio pravila o upotrebi proteza koje moraju proći strogu provjeru prije nego što se mogu koristiti na natjecanjima za tjelesno zdrave.

Njemački atletski savez prošle godine nije htio poslati Rehma na Europsko atletsko prvenstvo u Zürichu s obrazloženjem da mu proteza daje nepravednu prednost pred konkurencijom. Dio stručnjaka je, naime, ustvrdio da Rehm s protezom ima bolji odraz.

Pistorius dobio zeleno svjetlo

Isti su prijepori trajali i kad je svojedobno nastup među tjelesno zdravima tražio južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius. U konačnici mu je dopušten nastup, pa je Pistorius, koji je danas poznatiji kao osuđeni ubojica, bio član južnoafričke štafete koja je na SP-u u Daeguu 2011. osvojila srebro.

Kako će završiti Rehmov slučaj, saznat ćemo u sljedećim tjednima ili mjesecima, no jedno je sigurno: bude li mu dopušten naslov, Nijemac će biti jedan od favorita za olimpijsko zlato.