Čiliću devet mjeseci suspenzije!

Suspenzija mu traje od 1. svibnja 2013. do 31. siječnja 2014. godine,. dakle retroaktivno otkad je predao uzorak.

U uzorku Čilićeva urina kojega je dao na testiranje tijekom ATP turnira u Münchenu igranom u svibnju pronađena je zabranjena supstanca niketamid, a tenisač je službenike ITF-a obavijestio kako je tu supstancu u svoj organizam unio koristeći tablete glukoze koje je kupio u ljekarni. Neovisni tribunal zaključio je kako je Čilić nehotice unio niketamid u svoj organizam, te nije imao namjeru njime poboljšati svoje rezultate, pa je stoga ispunio preduvjet zbog kojega mu se može izreći smanjena kazna zbog kršenja antidopinških pravila vlastitom pogreškom.

Komisija za kršenje antidopinških pravila stoga ga kažnjava s devet mjeseci zabrane nastupa, a kazna počinje teći retroaktivno od 1. svibnja kada je predao pozitivni uzorak, te ističe 31. siječnja 2014. u ponoć. Također, Čiliću će biti oduzeto svi ATP bodovi osvojeni od turnira u Muenchenu, a morat će vratiti i novac zarađen od nagrada, objavio je ITF.

Čilić je zadnji nastup imao u Wimbledonu krajem lipnja, kada je predao meč drugog kola Francuzu Kennyu De Schepperu zbog ozljede koljena.

Kasnije se doznalo da je Čilić za vrijeme trajanja Wimbledona saznao da je bio pozitivan na dopinškom testu na ATP turniru u Münchenu nakon meča s Ivanom Dodigom. Poslije toga je surađivao s nadležnim tijelima i objasnio je da je pao na dopinškom testu zbog povišene razine glukoze.

Navodno je do cijelog slučaja došlo zabunom, jer je netko iz Marinovog tima išao u ljekarnu kupiti glukozu, na čijoj je kutiji bilo upozorenje o uzimanju za sportaše, ali ga Marin nije pročitao.

hrt.hr