Čilić dopingiran tabletama glukoze koje mu je kupila majka

Naš tenisač Marin Čilić pao je na dopinškom testu zbog zbog povišene razine niketamida, tvari koja je na listi zabranjenih, a koju je Čilić u tijelo unio tabletama glukoze koje mu je kupila majka Koviljka.

Svjetska atletska federacija otkriva kako je Čilićeva majka kupovala tablete u Monte Carlu (od 18. do 20. travnja), a tvrdila je kako je, ne znajući francuski jezik, na papiru imala zapisano što traži. Majka je na saslušanju u Londonu tvrdila i kako je u ljekarni istaknula da joj je sin profesionalni sportaš, ali zbog jezične barijere očito je kako to nije shvaćeno.

Po tablete glukoze išla je po savjetu kondicijskog trenera Slavena Hrvoja koji je bio zabrinut što Čilić ne jede dovoljno temu je savjetovao uzimanje elektrolita, proteina i glukoze.

Na saslušanju u Londonu bio je i Marinov brat Vinko koji je kao dokaz donio paketić s tabletama glukoze, od 20 ih je Marin konzumirao 11 u periodu od 22. do 26. travnja. Dakle, tablete je prestao koristiti pet dana prije turnira u Munchenu, no svejedno mu je u uzorku ostalo 66 ng/ml što je tek neznatno povišena razina, ali dovoljna za eto devet mjeseci kazne.

Krovna svjetska teniska federacija navodi i kako su Čilića o analizi njegovog uzorka iz Munchena obavijestili na početku turnira u Queen's Clubu u Londonu, prije Wimbledona, kako se ranije navodilo. Čilić je osvojio taj turnir, a da je bio u strahu što će se dogoditi s njegovim slučajem. Čilićevi odvjetnici Howard L. Jacobs i Mike Morgan nastavit će borbu za našeg tenisača na Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lausannei... Ukoliko sve ostane isto, Čilić pravo nastupa ima tek od 1. veljače iduće godine.

slobodnadalmacija.hr