Blanka: Zlato posvećujem mom Bojanu!

Blanka Vlašić obranila je u Dohi zlato sa Svjetskog dvoranskog prvenstva u Valenciji 2008. godine, što su u povijesti skoka u vis napravile samo još Šveđanka Kajsa Berqquist i Ruskinja Jelena Slesarenko.Nažalost, u Dohi naša Splićanka nije imala takvu konkurenciju. Srebrna Španjolka Ruth Beitia i brončana Amerikanka Chaunte Howard Lowe zapele su na 1,98, a nepogrešiva Splićanka pet je puta zaredom 'letjela' savršeno.

Visine od 187, 191, 196, 198 i 200 centimetara nisu za nju više izazov čak ni na Svjetskom prvenstvu, kad je psihološki sve puno teže nego inače.

Bez prave konkurencije, pokušaji zagrijavanja za svjetski rekord na 2,05 nisu ni mogli biti ozbiljni.

"Mislila sam da će netko od suparnica preskočiti dva metra i da ću me potjerati. Bila sam spremna za skok preko 2,05 metra, ali sam se psihički ispraznila. No i sa bezveznom tehnikom skoro sam preskočila. Osim zlata ovdje me zanimao još samo rušenje svjetskog rekorda, ali nisam mogla nakon 2,00 odmah napadati 2,09 metra. Prevelika je to razlika", pričala je najbolja svjetska visašica nakon šestog osvojenog zlata u karijeri.

Pobjedu je posvetila svom treneru Bojanu Marinoviću.

"Ovu medalju posvećujem mom treneru Bojanu. On je moj stup".

  • PIXSELL
  • Blanka i Bojan Marinović u šetnji Zagrebom
S obzirom da glavna konkurentica Ariane Friedrich nije nastupila zbog ozljede koljena, Blankinu su pobjedu mnogi shvatili 'zdravo za gotovo'.

"Znam da su svi očekivali zlato, ali ja tako ne razmišljam. Na svakom natjecanju može se dogoditi nešto nepreviđeno. Jedno rušenje letvice može sve poremetiti. Zato sam bila maksimalno skoncentrirana. Dobro je što sam nastupala posljednja pa sam kontrolirala situaciju. Znala sam da ako netko ispred mene preskoči da onda moram i ja. Drago mi je da sam osvojila zlato bez ijednog rušenja", zaključila je za Večernji i otkrila kako će 'proslaviti' pobjedu.

  • AFP
  • Šesto svjetsko zlato stiže u Split: Blanka je bila svjetska juniorska prvakinja 2000. i 2002., svjetska prvakinja na otvorenom 2007. i 2009., svjetska dvoranska prvakinja 2008., a sada je to potvrdila i u Dohi
"Nedjelju ću provesti kupajući se, jedeći suši i odmarati se. Nekog velikog slavlja neće biti".
Net.hr/