Ekskluzivno Blanka Vlašić "Bilo bi lijepo nastupiti u Hercegovini"

1.Kako se osjećate kao jedna od najboljih sportašica svijeta u ovom trenutku?

"Svakog dana se prisjetim koliko sam sretna što imam zdravlja i snage da radim ono što volim. Naravno, činjenica da sam u tome uspješna budi u meni zadovoljstvo koje je uvijek prisutno, bez obzira na svakodnevne probleme koje život može donijeti. No, prije svega osjećam odgovornost koja me tjera da svaki dan učinim sve najbolje  što mogu".

2.Koliko vrhunski rezultati kakve postižete zahtijevaju odricanja u životu, i koliko dnevno vremena provodite trenirajući?

"Uvijek ističem kako količina treninga nije proporcionalna njegovoj kvaliteti. Svaki drugi dan treniram dva puta dnevno, ali nikad više od pet sati na dan i to onda kada sam u 'najžešćim' pripremama.  Odmor je sastavni dio trenažnog procesa, pa smo se pobrinuli da između jakih stresova tijelu dam dovoljno vremena da se regenerira i tek onda mogu opet postizati maksimalne napore. Organizirala sam si dnevni raspored tako da uvijek imam dovoljno vremena za sitne radosti, kao što je odlazak na kavu s prijateljima i druženja, vrijeme za sebe i sve ono ostalo što me ispunjava. Zapravo, ne osjećam da sam se ničeg posebno odrekla. Kad mi dođe želja za izlascima, ne sputavam je.. .Sve je u redu samo dok je u granicama normale. Ako čovjek sebe prisiljava voditi spartanski život, kad-tad nezadovoljstvo izađe na površinu i jednostavno ne može postići svoj maksimum. Stvar je u dobroj organizaciji, a kad mi je vrijeme odmora dam si malo više oduška i tako sam uvijek u ravnoteži"

3. Da li su država Hrvatska i Vaš rodni grad Split učinili nešto više da se poboljšaju uvjeti u kojima radite i trenirate?

"Uvjeti su se jako poboljšali od kada sam počela skakati, no daleko je još to od idealnog. Dobila sam prostor na korištenje koji smo adaptirali za trening,ali to nije rješenje za sve ostale atletičare koji pobjegnu sa stadiona s prvom burom. No, ne mogu se žaliti, napredak je vidljiv i dok je god tako ja sam zadovoljna".

4. Sa obzirom da se takmičite na velikim takmičenjima širom svijeta koliko volite putovanja?

"Mrzim pakiranje i sve pripreme koje predstoje putovanju... Bolje sam čim uđem u avion, stres nestane...  No, moja putovanja su u glavnom kratka, nemam prilike vidjeti puno od gradova u koje odlazim. A i letovi za povratak su često rano ujutro nakon natjecanja, tako da izgubim dosta energije. Posljednjih godina se trudim napraviti bar površni turistički obilazak, osjetiti stil življenja, kako ljudi 'dišu' u raznim dijelovima svijeta. Bojan, moj drugi trener, uvijek putuje sa mnom i odlično je društvo za takve izlete".

5. Od silnih dobrih rekorda, medalja i uspjeha možete li ipak izdvojiti koji Vam je veliki rezultat ipak najdraži?

" Najdraži rezultat mi je, naravno, moj osobni  rekord. 208 sam skočila lani u Zagrebu i to je bilo savršeno natjecanje. Najljepše je skakati pred domaćom publikom kad osjećam da me njihova pozitivna energija gura i preko vlastitih granica. Što se tiče medalja, izdvojila bih zlato iz Berlina, jer je uvijek teže obraniti naslov... Savladala sam enorman pritisak, pobijedila male demone koji su me mučili prethodnu zimu i ta titula će mi uvijek ostati posebno bliska srcu".

6. Koliko Vam u karijeri znači potpora obitelji, kada znamo da ste puno vezani za svoje najbliže?

" Meni je obitelj sve. Moj početak i kraj. Bez njih ne bih bila tu gdje jesam i s njima je najljepše dijeliti uspjehe. Lijepo je znati da imam 'ekipu' koja je bezuvjetno uz mene, bila na vrhu ili na dnu".

7. Koga trenutno smatrate svojom najtežom protivnicom?

"Samu sebe. Odnosno, Blanku od prošle godine. Trenutno na treningu pokušavam nadmašiti sve parametre koje sam postigla u prošlom pripremnom periodu i to mi je najveća motivacija i ogledalo napretka. Ovo je ipak individulani sport i ne razmišljam puno o ostalim curama".

8. Premda je nezahvalno ipak možete li prognozirati kada će najbolja svjetska skakačica uvis oboriti svjetski rekord?

"Ne, jer nemam kristalnu kuglu. Toliko su me pitali to pitanje da sam odlučila više ne odgovarati na njega. Bit će kad bude i ako bude".


9. Koji su Vam planovi u nastavku godine i gdje ćete sve nastupati?

"Osim europskog prvenstva u Barceloni, ove godine će se premijerno održati Dijamantna liga. To će biti lijepa promjena kojoj se jako veselim. Naravno, planiram još neke mitinge za koje znam da su odlično organizirani i održavaju se na stadionima sa zahvalnom podlogom. Šlag na kraju sezone bit će Kup kontinenata u Splitu, kada će mi se ostvariti veliki san - skakanje na Poljudskom stadionu".

10. Koliko su vas uznemirili lažni medijski članci uoči svjetskog prvenstva i kakav bolestan um to može plasirati u javnost?

"Zaista ne znam kome je to bilo u interesu i što je se s time htjelo postići. Nikad neću znati koliko je zapravo taj skandal ostavio traga na mom rezultatu u Dohi, jer sam pobijedila i naoko se činilo da me nije previše taklo. No, saznavši vijest, doživjela sam veliki šok, što nije zanemarivo u situaciji kad sam trebala mir i pribranost. Dok je nastup bio preda mnom morala sam stisnuti zube, ali kad je sve završilo bila sam jako emotivno ispražnjena i umorna. Moja sreća je bila u tome što sam bila obaviještena o postojanju te snimke netom prije nego su objavili u medijima da se radi o podvali".


11. Blanka osobno, kakvu glazbu sluša, što radi u slobodno vrijeme? Što volite od sporta osim Hajduka naravno?

"Iskreno, ne pratim ostale sportove. Možda zvuči čudno, ali kad ne nastupam i ne treniram, potpuno se odvojim od tog svijeta. Slobodno vrijeme radije koristim za druženje s prijateljima, šetnje Marjanom ili rivom, odlazak u kino, a svaki tjedan se kod mene skupi par najbližih prijateljica i to zovemo 'ženskim večerima'.Osim toga, volim provoditi vrijeme sama sa sobom, tada skupljam snagu za sve što me čeka, pobjegnem u svoj svijet i tako se najbolje odmaram. Glazba mi je jako važna, ima moć da me stimulira ili smiruje, ovisno o potrebi. No, nemam najdražeg izvođača, mislim da sam 'svejed' po tom pitanju. Ako bih morala izdvojiti pjevača čije pjesme znam od 'a do ž', svakako bi to bio Gibonni. Osim glazbe, volim čitati , pa sa sobom na putovanja obavezno nosim knjigu. Ipak, najdraži način za provođenje slobodnog vremena jest odlazak na plažu čim malo zatopli. Ljeti je to moj osnovni i nezaobilazni ritual".

12. Imate li vremena pratiti sport u Hercegovini koja je prepuna Vaših navijača?

"Na žalost, ne pratim baš sport ni u Hrvatskoj. Ali sam više puta čula da imam vjerne navijače u Hercegovini i jako sam ponosna i sretna zbog toga. Bilo bi lijepo kad bi i vi organizirali neki miting na kojem bih nastupila".

13. Poruka našim posjetiteljima i Vašim obožavateljima u Hercegovini uz pregršt dobrih želja u nastavku karijere.

"Budite zahvalni na svakom danu i veselite se malim stvarima... Jer se život sastoji od sitnica. I hvala vam na podršci" !

Na kraju nam još ostaje zahvaliti Blanki što je izdvojila ovoliko vremena za odgovoriti na naša pitanja, te joj poželjeti puno sreće na takmičenjima koja slijede uz želju da je što prije vidimo u Hercegovini.

hercegovina.info