Blanka: Jedva čekam skakati na Poljudu!

Blanka Vlašić, Blanka Vlašić, Blanka Vlašić, Blanka Vlašić, atletika, miting Dijamantne lige, Ana Šimić, blanka atletika hrvatska, Blanka Vlašić

Da je pobjednički dijamant njezin bilo je jasno već kada je na visini od 191 centimetra otpala Amerikanka Chaunte Lowe, jedina koja ju je mogla svrgnuti. No, Amerikanka je podbacila. Šveđanka Emma Green dan ranije je bila najavljivana, no nije skakala u Londonu.

- Bilo je hladno, manje visine sam morala skakati u 'gegama’ - kazala je Blanka.

Natjecanje je bilo nevjerojatno kratko. Već nakon 40-tak minuta otpale su sve osim Splićanke koja je jedina po hladnom i kišnom vremenu išla preko 194 centimetra. A potom i preko 198, pa u drugom pokušaju preko 201, a na 204 više nije išlo, rušila je sva tri puta, piše slobodna dalmacija.

U London je Blanka krenula samo dan prije nastupa.

- Zadnjih nekoliko tjedana 'kradem’ srijede i to mi je stvarno postalo gušt. nekako mi je dovoljno ići na natjecanje samo dan prije mitinga, a ranije krećem samo kada imam neke sponzorske obveze ili zakazane konferencije za novinare. Ovako, dođem, odspavam, odradim miting i natrag. Kao da se ništa nije ni dogodilo - kazala nam je Blanka.

Prvi dojmovi o premijernoj godini Dijamantne lige su joj pozitivni.

- Super mi je što u Dijamantnoj ligi više atletičara ima priliku dokazati se. Recimo Cantwell (američki bacač kugle, nap. a.), vjerojatno ove godine ne bi imao priliku u Dijamantnoj ligi osvojiti jack pot, ovako je i njegova disciplina 'unutra’. Puno je više uključenih u utrku za dijamante i to je veliki plus. Sada su organizatori inzistirali na velikom glamuru, ali nisam u tom aspektu osjetila posebne pomake u odnosu na prethodnu Zlatnu ligu. Sve je to 'li - la’.

Za svoj konačni sud Splićanka ipak će malo pričekati.

- Ne bih brzala sa zaključcima koliko je ovo konkretno bolje za mene, jer mi je ove godine raspored doista pogodovao, skakale smo samo u Europi. Dogodine se vjerojatno neće moći izbjeći put u Ameriku ili Kinu, a možda i na obje daleke destinacije.

Razlika je i u novcu, od nagrada je u Dijamantnoj ligi Blanka u šest mitinga zaradila 100.000 dolara, dok su pobjednici Zlatne lige dijelili 'jack pot’ od milijun dolara!

- Ne razmišljam o ovome na način da sam sada izgubila 'jack pot’. Nisam ga ni imala, uvijek se kreće od nule i ne razmišljam na način što bi bilo kad bi bilo. Osim toga, novac sigurno nije 'gorivo’ koje me pokreće. Znate da je 'idem’ na druge stvari. Meni je važan sportski dio, a novac je svakako dobrodošla i korisna nagrada za ono što napravim, no nije mi u prvom planu.

Idući nastup Blanka će imati 27. kolovoza u Brusselsu. Bit će to zadnji miting Dijamantne lige na kojega putuje sasvim rasterećena. Sa svojim dijamantom već u džepu. Potom na red dolazi Memorijal Borisa Hanžekovića u Zagrebu 1. rujna, a kao šlag na kraju IAAF/VTB Bank Kup kontinenata u Splitu (4. i 5. rujna).

- Završnica sezone bit će doista predivna. Čekaju me tri mitinga koja su mi jako draga. Miting u Brusselsu je jak sam po sebi, a koliko mi je drago skakati u svojim gradovima, Splitu i Zagrebu, mislim da ni ne trebam objašnjavati. Zbog njih sam i otkazala nastup na mitingu u Berlinu (22. kolovoza, nap. a.). Želim u svome Splitu biti što je moguće bolja. Mogla sam i izdržati taj Berlin, ali zašto? Ne događa se baš svaki dan da imam priliku nastupiti na Poljudu - kazala je

Blanka te dodala:

- Ovo mi je najdraži dio sezone, nakon velikog natjecanja kakvo je bilo Europsko prvenstvo u Barceloni. Sad uživam u svakom trenutku.
Zadovoljan je i otac i trener Joško Vlašić.

- Neke smo treninge planirali napraviti po kiši kao pripremu za Olimpijske igre u Londonu, a ovo je natjecanje u tom smislu došlo kao naručeno. I jako sam zadovoljan - kazao je Vlašić.

Pero Smolčić