Blanka: Bit ću još bolja kad budem imala jaču konkurenciju

Blanka Vlašić

Splićanka je apsolutno dominantna, uvjerljiva i nepobjediva. Uoči dvoranskog SP-a koje će se održati od 12. do 14 ožujka u Dohi kao jedina ozbiljna suparnica figurira Njemica Ariane Friedrich koja je zaobišla Split i tako izbjegla izravan susret s Vlašić.

- Friedrich nije željela izravan okršaj s Blankom prije SP-a - priznao je čak i njezin trener. Takav potez može se tumačiti kao strah od poraza, ali je odluka logična jer bi za nju bilo frustrirajuće da je izgubila na Blankinu domaćem terenu uoči najvažnijeg natjecanja dvoranske sezone.

Njemica je izabrala nastup u vlastitom dvorištu, na mitingu u Dessau-Rosslauu, gdje je za podizanje samopouzdanja pobijedila skokom iznad 201 cm. Još uvijek je to daleko ispod najboljeg rezultata Blanke Vlašić koja je u Arnstadtu letjela iznad 206 cm, što je i najbolji rezultat ove sezone u dvorani.

Gledajući samo goli rezultat, Vlašić je ispred Friedrich.

- Je, pobjeđujem Ariane ovako na daleko, ali kada se nađemo jedna pokraj druge, onda je to prava priča. Svako natjecanje je kompleksno, odlučuju brojni detalji, ali ja sam sigurna da ću biti još bolja. Ali i druge skakačice će tempirati formu za SP. U Dohi očekujem eksploziju pravih rezultata - kaže Splićanka.

Kako se uopće motivirati u situaciji bez prave konkurencije, kada se sve svodi na borbu samo s letvicom?

- U Splitu nikad nemam problem s motivacijom. Dovoljno mi je bilo vidjeti punu dvoranu i osjetiti podršku navijača. Drugdje imam svoje osobne motive, pobijediti, ići iznad dva metra, popraviti rekord mitinga ili postaviti osobni rekord - priznaje Blanka Vlašić kojoj izostanak konkurencije nije smetao da najprije popravi rekord mitinga (203 cm), a potom i napadne svjetski rekord (209 cm).

Joško Vlašić ističe: - Lijepo je vidjeti Blanku kako gori od želje, makar mi je to sinoć u Splitu izgledalo neobjašnjivo. Tako je brutalno napala 203 cm da nešto slično nisam vidio od vremena Tamare Bikove, ruske šampionke iz osamdesetih.

Jasno da Blanka priželjkuje jaču konkurenciju. Često je znala reći da je upravo to najviše inspirira i motivira. Nakon najave povratka Tie Hellebaut, Belgijke koja joj je uzela zlatnu olimpijsku medalju u Pekingu, Vlašić je rekla:

- Drago mi je čuti da se Tia Hellebaut vraća. To će skoku u vis osigurati veću pozornost, a meni je draže imati jake suparnice na natjecanjima. To će me još više motivirati i natjerati na još bolje rezultate.

jutarnji list