Antonio Šančić nevidljivi hrvatski junak

Ozbiljno se tenisom počeo baviti tek u 25. godini i to u parovima. Slijedio je težak i skup uspon brutalnim, nemilosrdnim svijetom u kojem samo njih 20-ak lagodno živi.

Antonio Šančić skroman je, tih i neprimjetan do te mjere da će izvjestitelji s turnira mrtvi-hladni objaviti kako na njima "Hrvatska više nema predstavnika", dok se Samoborac (koji živi tamo, a ne u Monte Carlu) bori, trudi, ore i kopa kako bi se probio, ali ne iz medijske nevidljivosti i blokade, jer njega za to nije ni briga, jednostavno nije takav tip.

Čak i tijekom aktualnog Wimbledona, koji je u hrvatskim medijima iznimno praćen, velikim dijelom i zbog sjajnih nastupa ovdašnjih tenisačica i tenisača, državna televizija u opsežnom izvještaju iz All England Cluba nabrojat će nastupe i rezultate svih naših predstavnika, osim onih Antonija Šančića, čovjeka čije slike nemaju ni najuglednije svjetske agencije. Zato smo tekst morali ilustrirati tako što smo izrezali njegovu napaćenu facu iz snimke nakon meča na Challengeru u Banjoj Luci.

A Šančić itekako zaslužuje ne samo fusnotu u izvještajima, nego pohvalu i naklon, jer je u 28. godini, nakon uspinjanja preko Futuresa i Challengera, dohvatio veliki, zasluženi uspjeh karijere, osminu finala najvećeg Grand Slama.

I to tako što su on i kolega autsajder Hugo Nys preko kvalifikacija došli do 2. kola, gdje su napravili veliko iznenađenje i rutinski, u tri seta, sa 6:3, 6:4, 6:4 svladali 13. nositelje, Francuza Fabricea Martina i Kanađanina Daniela Nestora.

Upravo je pobjeda nad ovim drugospomenutim naturaliziranim Srbinom Danijelom Nestorovićem, koji se krije iza kanadskog pseudonima, najveći skalp Šančićeve karijere, jer trijumfirao je protiv osmerostrukog Grand Slam pobjednika u paru i to u Wimbledonu, kojeg je "Nestor" uzeo dva puta. Uz sve ovo, vječni (44 su mu godine) šampion i jedan od najboljih igrača dubla u povijesti, ima i olimpijsko zlato.

Ali nije mogao protiv borca i 93. u renkingu parova, kojemu je do sada najveći uspjeh bio prošlogodišnji poraz u finalu Umaga, gdje u finalu nije uspio s Nikolom Mektićem protiv Kližana i Marrera.

Šančić je u svojoj karijeri do Wimbledona ukupno zaradio 122 tisuće dolara, a time što se dočepao osmine finala na Grand Slamu, iz All England Cluba nosi najmanje još 18 tisuća. Sve ovo zaslužene su nagrade za tihog i skromnog Samoborca.

index.hr