Amel Tuka pozvan u reprezentaciju Europe za dvomeč protiv Amerike

Amel Tuka pozvan u reprezentaciju Europe za dvomeč protiv Amerike

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, na osnovu rezultata u 2019. godini, izabran je u reprezentaciju Europe koja će 9. i 10. rujna imati dvomeč protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država.

Duel Amerike i Europe će biti održan u Minsku (Bjelorusija), a Europska atletska federacija bh. atletičaru ukazala je veliku čast pozivom za učešće u utrci na 800 metara.

Tuka je trenutno najbrži Europljanin na 800 metara i glavna je uzdanica Europe u ovoj disciplini u borbi protiv Amerikanaca.

- Ovo je velika čast za mene, ali i velika odgovornost da se dokažem u dvomeču protiv Amerikanaca. Presretan sam zbog poziva u selekciju Europe, pogotovo što sam postao prvi atletičar iz Bosne i Hercegovine koji je izabran u ovu reprezentaciju. Također, ovaj dvomeč će mi biti idealna provjera pred Svjetsko prvenstvo u Dohi, s obzirom na to da će konkurencija biti zaista žestoka, ali vjerujem u sebe i vjerujem da mogu Europi donijeti pobjedu u mojoj disciplini - kazao je Tuka.

Okupljanje atletičara iz Europe u Minsku je zakazano za 7. septembar, a utrka na 800 metara održat će se drugog dana natjecanja (10. rujna), s početkom u 19.28 sati. U dva dana turnira će biti održano ukupno 36 natjecanja (po 18 u obje konkurencije).

Amel Tuka je proteklih nekoliko dana boravio u BiH, a danas je otputovao na pripreme u St. Moritz, gdje će se zadržati sve do Mitinga Dijamantske lige u Cirihu, gdje se također plasirao u finale. Nakon toga očekuje ga dvomeč protiv Amerike, te Svjetsko prvenstvo u Dohi, gdje ima velike ambicije i nakon dugo vremena na jedno veliko takmičenje odlazi kao jedan od favorita.