Agassi prvi put progovorio o Đokoviću: Moram da vam kažem da sam šokiran

andre agassi, Novak Đoković
Andre Agassi se po prvi put javno oglasio od kako je postao trener Novaka Đokovića.

Tokom Facebook intervjua, koji je išao uživo, Agassi je pričao o Novaku, uticaju koji je ostvario na njegovu igru, odluci da postane njegov trener i savjetima koje mu dijeli pred meč.

Slavni Amerikanac je impresioniran Novakom, a, kako kaže, šokiran je koliko brzo uči i usvaja njegove savjete.

TKo te je najviše impresionirao u dosadašnjem toku Roland Garosa?

- Znate, moj posao je da učim Novaka i da ga spremim što više za ovaj kratki period saradnje, da mu dam prave savjete, tako da ne mogu ni da ispratim cijeli turnir niti da ozbiljnije analiziram njihove mečeva. Učim Novaka na terenu, ali i van terena, nemam vremena da gledam ostale. Iznenadila me malo pobjeda Verdaska protiv Zvereva, Rafa Nadal je također očekivano odličan i sve bolje igra - rekao je Agassi.

Da li ste iznenađeni što mnogo igrača iznad 30 godina igraju odlično?

- Mislim da igrači uče tijekom godina i da budu sve bolji. Sve je sada mnogo profesionalnije, mnogo organizovanije i lakše je u tim godinama biti i bolji, nego što je to bilo u prošlosti.

Ranije se češće dešavalo da igrači mladi osvajaju Gren slemove, sada to nije slučaj, jer su iskusni igrači mnogo spremniji, pa i u tridesetim godinama imaju moćno tijelo i fizički su pripremljeni, a uz to imaju godine iskustva, mnogo Gren slemova i zato su u prednosti.

Kako je sve počelo, dobio si poziv?

- Pozvao me je poslije Monte Carla, pričali smo i poslije. On je inspirativna osoba, ima veliki teniski IQ, bila je šansa za mene da dođem ranije ove godine i da budem tu.

Možete vidjeti mnogo osoba, morate da naučite koje informacije su mu potrebne, koje informacije ima. Moram da vam kažem da sam šokiran koliko brzo Novak uči.

Izgleda da već imate uticaj na njega?

- Cijenim tko je on. Treniranje nije samo slanje informacija, morate da učite i da vjerujete, da imate uzajamno povjerenje, a on je osoba koja je povjerljiva i svakoga dana postaje bolji.

Radim ovo jer osjećam inspiraciju da pomognem Novaku. Ne prihvatam to kao posao i plaćanje. Radim ovo zato što mislim da je to najbolje. Ne znam koliko je moguće da budem uz njega na turnirima, jer imam mnogo obaveza, ali dobre vijesti su da mislim da njemu to nije potrebno, nakon što smo proveli dosta vremena zajedno.

Kako je uopće došlo do suradnje, on vas je pozvao, kako ste se vi odlučili da prihvatite?

- Reći ću vam što se desilo. Nakon što me je pozvao ja sam rekao da ne mogu to da uradim. Ali, sin mi je rekao moraš da uradiš to. Mnogo igrača me je zvalo tijekom godina. Štefi je onda rekla, vidim da uživaš kako pričaš o tenisu i rekla mi je:" Idi da uživaš malo". Zato sam došao malo ranije.

Veoma sam stimuliran mentalno dok učim o njemu, jer je Novak posebna osoba. Također, taktika i razumijevanje koje ima o igri. Ja sam 15 godina radio kao trener sa svojom djecom. Ti učiš i daješ im ono što im treba.

Kako komentiraš dosadašnju sezonu?

- Ono što je Federer uradio ove sezone je nevjerojatno. Kada gledam Novaka, on ima 30 godina, ali izgleda kao da ima 25, njegovo tijelo je veoma mlado i jako. Mislim da će priča tek biti ispričana. I Rafa je sjajan ove sezone.

Što kažeš Novaku Đokoviću prije velikog meča?

- Ja sam veoma detaljna osoba, i dajem jasne i direktne savjete u realizaciji igre. Prvo morate da razumijete da li se osjećate komforno i dinamično, što biste najviše mogli da očekujete i kako bi moglo sve da ide zbog plana igre. Dam mu tri stvari na koje bi trebalo da se fokusira na drugu stranu.