Olimpijske igre u Tokiju neće biti otkazane

Olimpijske igre u Tokiju neće biti otkazane
FENA

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach naglasio je da je prerano odgoditi Olimpijske igre u Tokiju i da definitivno postoji nekoliko scenarija, uzimajući u obzir pandemiju novog koronavirusa.

MOK će raditi po savjetima svog tijela u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, rekao je New York Timesu.

Bach je ponovio da ostaje optimističan da se igre održe u prvobitnom terminu i naglasio da nema govora o otkazivanju igara u cjelini.

"Naravno, razmišljamo o različitim scenarijima, ali za razliku od mnogih sportskih organizacija ili profesionalnih liga, preostaje nam još četiri i po mjeseca do početka igara", izjavio je Bach za New York Times.

"Zato ne bi bio odgovoran potez da u ovom trenutku odgodimo igre, prerano je donositi takve odluke kada nemamo čak i preporuke radne grupe Mok-a. Otkazivanje igara nije u našim planovima", rekao je šef olimpijskog pokreta.

Nakon što se gotovo cijeli sportski svijet zaustavio, otkazana ili prekinuta ligaška natjecanja, svjetska i europska prvenstva, mnoge olimpijske kvalifikacije, kao i obustavljen saobraćaj širom svijeta, Međunarodni olimpijski odbor i dalje insistira na tome da se olimpijada održi u predviđenom roku - od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Među natjecanjima, na koja utječe pandemija virusa Sars-cov-2, uključene su i brojne olimpijske kvalifikacije, preko kojih se dodatnih 43 posto svih sportaša mora kvalificirati na igre. I pored toga Bach ipak insistira na tome da je trenutna situacija još uvijek previše nesigurna za donošenje bilo kakve odluke o Tokiju.

"Neizvjesnost čini ovu zdravstvenu krizu tako jedinstvenom i teškom za premašiti. Niko vam ne može sa sigurnošću reći kako će se razvijati i što će se desiti u budućnosti. Niko ne zna što će se dogoditi sutra, za mjesec dana, da ne pričam o tome što će biti za više od četiri mjeseca", razmišlja Bach.

"Iz tog razloga, bilo bi neodgovorno za nas da odmah donesemo odluku, odgodimo igre i odredimo novi datum", kazao je prvi čovjek odbora.

Sportaši su napadali odbor prethodnih dana, nakon preporuka da "daju sve od sebe da se pripreme za olimpijadu".

Olimpijska šampionka iz Grčke Katerina Stefanidi rekla je da su sportaši prinuđeni da riskiraju svoje zdravlje i da ih MOO izlaže opasnostima.

"Međunarodni olimpijski odbor riskira zdravlje svih nas, sportaša, zdravlje naših obitelji i javno zdravlje, kada nas prisiljava da treniramo svakodnevno. Izlaže nas velikoj opasnosti sada, a ne za četiri mjeseca", rekla je grčka skakačica s motkom.

Bach insistira na tome da je zdravlje svih sudionika u igara na prvom mjestu Mok-a.

"Uvjeravam sportaše da MOO ne vode financijski interesi, naši sportaši su nam najvažniji. Budući da ne znamo koliko će ovaj tunel biti dug, želimo da olimpijska vatra bude sva svjetlost na kraju tunela", bio je slikovit bivši olimpijac.

Bach je također naveo da MOO nema problema s novčanim tokovima i da ima i odgovarajuće osiguranje.