Zvijezda, Sloga i Olimpik kandidati za Premijer ligu

velež čapljina
To je dugo razdoblje, da su pojedini nogometaši u međuvremenu ostarjeli, ili barem oćelavili. Jedinstvo i Čapljina odgodili su utakmicu za 21. ožujka, pa će se njihova stanka trajati 28 dana (preko četiri mjeseca)... Razlog: travnjak u Bihaću još je pod debelim snježnim pokrivačem.

Duga stanka

Valjda nigdje na svijetu nema tako dugoga zimskog odmora. Za usporedbu recimo da se 15 jesenskih kola odigralo unutar 99 dana. Danas je na rasporedu pet utakmica (15 sati). Igraju: Slaven - Travnik, Bratstvo - Rudar, Orašje - Bosna, Olimpik - Velež i Zvijezda - Igman. Sutra se sastaju: Tošk - Iskra i Metalleghe - Sloga. Podsjetimo se da je jesenski prvak Zvijezda i (Gradačac) s 33 boda, slijede Sloga (Simin Han) 32, Olimpik (Sarajevo), Bosna (Visoko) 28, Orašje 27, Velež (Mostar) 26, Čapljina 25, Rudar (Kakanj) i Bratstvo (Gračanica) 20, Igman (Konjic) 19, Slaven (Živinice) 18, Metalleghe (Jajce) 16, Iskra (Bugojno) 14, Tošk (Tešanj) 13, Travnik i Jedinstvo (Bihać) 7. Tri vodeća sastava s ljestvice najveći su kandidati za naslov i Premijer ligu. Svi imaju svoje adute i mane, pa je teško reći tko je favorit. Tako Zvijezda uz bod više od Sloge (dva od Olimpika) ima iskustvo igranja u Premijer ligi, i ambicioznog trenera Nermina Šabića te "jakog igrača" - utjecajnog predsjednika kluba Fadila Novalića (on je i premijer Federacije BiH). Zvijezda je jesenas imala čvrstu obranu, koja je primila samo tri gola! Ali, trener Šabić nezadovoljan je što Zvijezda nije nigdje išla na pripreme... Od pripremnih ogleda istaknimo pobjede protiv Orašja (2:0) i Slobode (2:1). Glavni adut Sloge je bogati predsjednik Admir Husić, koji je zimus otpustio trenera Darka Vojvodića i doveo Ratka Ninkovića. Sloga je u pripremama (Međugorje) lako pobjeđivala, ali samopouzdanje joj je poljuljao Zrinjski, svladavši je 4:0. Adut Olimpika je novac, jer po pouzdanim podacima samo ih jedna brokerska kuća "kljuka" s 1,200.000 KM, što je za bh prilike "žestoko sponzorstvo". I Olimpik je doveo iskusnog trenera - Dinu Đurbuzovića. I Bosna se pripremala u Međugorju, igrala niz utakmica (Slavija 2:1, Šibenik 5:2, Velež 0:2, Tošk 2:3 Sarajevo 1:2, Željezničar 2:4, Metalleghe 4:3, Vitez 4:3...). Ne zaostaje puno za prvom trojicom, ali čini se da je bez ambicija. Peto Orašje vodi i uspjeha "gladni" Mate Neretljak. Kaže da njegova mlada i nadarena momčad uvijek igra na pobjedu i da pet bodova manjka za vodećom Zvijezdom nije "neka greda":

- Nedostaje nam 10 posto "nečega" da budemo prvaci. Kad bi nas politika samo jače pogurala...mada plaće i ostalo stižu na vrijeme. Jesenas smo u gostima "sredili" i Zvijezdu i Olimpik, Sloga nas je svladala s 11 metara... Svi oni (te Bosna) dolaze nam na noge, sve smo ih u stanju pobijediti, kaže Neretljak.

Velež nije bez ambicija

Velež je tek šesti, ali nije bez ambicija. Igrao je (mali) bezbroj utakmica, doveo puno igrača. Čapljina je bod iza Veleža. Ambicije su joj ostati u sredini. Ostali traže (samo) ostanak. Rudar i Bratstvo su (za sada) u sigurnoj zoni, ali izgledno je da će ispasti (čak) pet klubova. Igman se rano počeo pripremati i igrao 7 - 8 utakmica... Milenko Bošnjaković, trener Slavena izraziti je pesimist, pa kaže: Jako smo loše odradili pripreme, pa smo glavni kandidati za selidbu. Dobro znam što govorim! I Metalleghe se pojačao, igrao niz utakmica, "mlatio" klubove iz nižih liga (Radnik GV 6:1, Brotnjo 8:2...) ali gubio od jačih (Borac 0:3, Krupa 0:4...). Bratstvu je oduvijek najjači adut predsjednik i općinski načelnik Nusret Helić. Iskra i Tošk su u teškoj krizi, a Travnik i Jedinstvo u još težoj. Bišćani su loše odradili pripreme, Travnik dobro, ali bodovna je zaliha slaba...

vecernji list