Zrinjski jedini bh. nositelj u pretkolima europskih natjecanja

Nogometni prvak BiH - Željezničar imat će težak zadatak da pokuša dogurati što dalje u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Plavi s Grbavice u natjecanje kreću iz drugog kvalifikacijskog kruga, gdje nisu nositelji i za protivnika mogu dobiti timove poput norveškog Rosenborga, češke Sparte, zagrebačkog Dinama, austrijskog Red Bulla, poljskog Lecha ili beogradskog Partizana. Pomenuti klubovi vjerojatno bi bili nepremostiva prepreka, a nešto prihvatljiviji bi bili irski Bohemians ili ciparska Omonija, s tim što bi Željezničar najmanje zadovoljan bio kada bi za protivnika dobio neatraktivne klubove iz država nastalih raspadom SSSR-a, koji su u proteklim sezonama pokazali veliku kvalitetu, a pri tome su jako udaljeni od naše zemlje.

Željezničaru jako teško

Ukoliko bi uspio proći prvu prepreku, Željezničar bi za protivnike mogao dobiti ponovno timove poput Partizana, Dinama, Salzburga, Litexa, Rosenborga, ali i Basela, Anderlechta i Københavna...

Kada je u pitanju Europska liga, kažimo da će Zrinjski i Široki krenuti iz prvog kvalifikacijskog kola, dok će osvajač Kupa - Borac krenuti iz drugog pretkola, gdje neće biti nositelj. Široki i Zrinjski će u prvom kvalifikacijskom krugu imati status nositelja kojim će izbjeći duele protiv Anathorsisa, Kalmara, Nitre, Šibenika ili bjeloruskog Torpeda, pa će im mogući protivnici biti ljubljanska Olimpija, tallinnska Flora, makedonski Metalurg, kazahstanski Shakhtyorcrnogorska Zeta, luksemburški Dudelange...

Zrinjski jedini nositelj

U drugom pretkolu BiH bi imala jednog nositelja. Naime, s obzirom na klupski koeficijent među nositeljima bi se našao Zrinjski, što bi Mostarcima moglo olakšati prolazak pretkola, dok će Široki Brijeg i Borac u natjecanje ući kao nepostavljeni timovi. Zrinjski, naime, ima koeficijent 2.749, zahvaljujući rezultatima iz proteklih pet godina napravljenim u Europi, dok je Široki s koeficijentom 2.249 ostao izvan društva nositelja. Osvajač Kupa BiH - Borac (1.749) prvi put se ove sezone natječe u Europi. Mostarci će tako izbjeći moguće duele s Olympiakosom, Besiktasom, Dinamom iz Bukurešta, Levskim, Anathorsisom, Brøndbyem, Wislom, Utrechtom, Elfsborgom, Motherwellom, Bruggeom, Moldeom, Mariborom, OFK Beogradom i još mnogim drugim timovima, koji su samim tim mogući protivnici Širokom i Borcu.

 

A kad su u pitanju klubovi s kojima se Zrinjski može sastati, spomenimo samo neke od njih - Šibenik, bjeloruski Torpedo ili Dnepr, gruzijski Dinamo Tbilisi, latvijska Riga, moldavska Dacia i Iskra-Stal Ribnita, irski Sporting Fingal ili Shamrock, Vaduz Liechtenstein, finski TPS Turku, slovenska Nova Gorica, albanska Tirana... Izvlačenje parova predviđeno je za 21. lipnja.

vecernji list