Zrinjski ima za čime žaliti, prikazana igra nije bila dovoljna za iznenađenje

Ultrasi, Stadion HŠK Zrinjski, Stadion HŠK Zrinjski, NK Maribor, ultras mostar, Ultras - Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar, Stadion HŠK Zrinjski, NK Maribor, Ultras, Ultras - Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar
Iznova proživljavaš istu frustraciju za koju kad stvari sagledaš realno znaš kako je realnost. U svojoj si državi uglavnom "gazda", ali bilo gdje preko granice, pa i protiv klubova iz bliže regije, odmah si u podređenom položaju. Vrijedna uprava Zrinjskog godinu dana gradi priču u BiH koja svoj nastavak u Europi, po nekom nepisanom pravilu, ima samo u jednom kolu. To je nažalost naša realnost.

Ne mogu parirati novčano

Vjerojatno se to neće tako brzo promijeniti ni u budućnosti, ne samo za Zrinjski, nego i za bilo koji drugi bh. klub. Pitanje je koliko Zrinjski na domaćoj sceni može biti uspješan u kontinuitetu, ostali klubovi također imaju ambicije, neki od njih i znatno bolje proračune od Mostaraca. U Zrinjskom bi onda vjerojatno trebali razmisliti o smjeru koji će uzeti u budućnosti. Bilo koji predstavnik iz BiH novčano neće nikad moći parirati ni slabijim klubovima iz regije. To je jednostavno tako s obzirom na ukupni standard u ovoj zemlji, slabo gospodarstvo... Godišnji proračun Maribora je na razini od oko 13 milijuna eura, u godinama kada je igrao skupine Lige prvaka bio je i veći. Tih 13 milijuna eura je oko 13. puta više od godišnjeg proračuna Zrinjskog. Ipak, razlika na terenu ovaj put protiv Maribora je bila "u 5 deka". Naravno, lako je pričati priču "što bi bilo kad bi bilo", ali da su Mostarci u svojim redovima protiv Maribora imali Tomića, Petraka i Mešanovića u najmanju ruku bili bi puno opasniji, a mi se usuđujemo reći kako bi vjerojatno i prošli ovaj Maribor. Domet spomenutih igrača slučajno i jesu najbolji slovenski klubovi. Tomić od ove sezone igra za Olimpiju, a Mešanović za Maribor. Ono što mogu bh. igračima ponuditi konkretno Slovenci znatno je više od onoga što mogu dobiti u BiH. Obojica su Zrinjski napustila bez odštete, kao slobodni igrači, a u novim sredinama su već označeni kao pojačanja. Što je onda smisao cijelog uloženo truda, pored satisfakcije kako si prvak jedne države. Što je smisao građenja momčadi kada si sretan ako neki drugi klub na tvoju adresu uopće pošalje novčanu ponudu za nekog igrača, a u češćem slučaju tvoji najbolji igrači odlaze besplatno. Da stvar bude gora, protivnik Maribora u idućem kolu je islandski Hafnarfjörður, momčad protiv koje bi Zrinjski imao dobre izglede za prolazak, a gledano iz bh. perspektive imao bi priliku za veliki podvig u Europi. Kada već ne mogu klubovima u regiji konkurirati novčanom snagom onda bi Zrinjski svoj resurse možda trebao usmjeriti u stvaranje domaćeg igračkog kadra, kojeg onda imaju bolju priliku dugoročnije vezati za klub. Na taj način bi Zrinjski, dugoročno gledao možda imao više izgleda i na europskoj sceni. To je svakako teži put razvoja jer za tako nešto je potrebna trenerska stručnost na svim razinama i dobra selekcija, ali obzirom na svoju novčanu snagu bh. klubovi će vremenom ići sve više tim putem.

Dobar dojam, ali...

Zrinjski je u Mariboru ostavio bolji dojam od protivnika, ali nakon rezultata 1:1 Slovenci su mogli biti zadovoljni. Mostarci su odlično krenuli u utakmicu, bili su pokretljivi i neugodni, poveli su preko Todorovića. Nakon vodstva uvukla se nervoza u igrače Zrinjskog. Teško su izlazili na kraj s loptom, nisu uspijevali uspostaviti igru i prenijeti loptu na protivnikov dio terena. Maribor nije bio nimalo konkretan, poveo je sretno preko Vilera. Ovaj je želio centrirati, lopta mu je prošla preko noge i završila je iza leđa vratara Kenana Pirića, koji je napravio lošu procjenu te se propisno osramotio. Ovaj vratar jednostavno nije na razini od prošle godine, jako je nesiguran bio i na pripremama za sezonu. Izgleda kako su mu priče o eventualnom transferu u inozemstvo uzdrmale psihu. Do kraja susreta Zrinjski je imao nalete dobre i loše igre, najbolju priliku je mogao imati nakon jednog ubačaja Stojkića na koji su zakasnila dva igrača. Maribor je mogao pobjedu zapečatiti preko Tavaresa koji je iz dobre situacije šutirao pored gola.

- Što se tiče same utakmice mislim kako smo dostojno predstavili bh. nogomet, grad Mostar i HŠK Zrinjski. Naravno iskoristio bih priliku i zahvalio se našim mnogobrojnim navijačima koji su prešli toliki put kako bi nas bodrili. Utakmica je tekla kako smo i poželjeli. Zabili smo gol rano, kontrolirali smo igru. Naravno, ni Maribor nije riskirao ni nakon naših 1:0 i čekao je naše pogreške. Jedan slučajni gol je doveo do eliminacije. Mogu biti zadovoljan našom igrom. Pokazali smo htjenje, volju i želju za prolazak dalje, ali nismo u tome uspjeli. Nas očekuje okretanje prema prvenstvu BiH, kazao je Slišković koji je imao žaliti za puno stvari poput promašenog jedanaesterca iz prve utakmice te za još nekoliko prilika:

- To je nogomet, ali sve ovo ne umanjuje kvalitetu Maribora. Oni su sa svojim iskustvom to znali iskoristiti. Ostaje onda samo žal za nekim našim pogreškama, dodao je Slišković.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Vecernji list