Zrinjski ima pravo na 0,5 posto transfera Luke Modrića

"Ako želimo jačati našu momčad i igrati u Ligi prvaka svake godine, onda moramo zadržati naše najbolje igrače. Modrić je jednostavno fantastičan nogometaš, takve kao on jednostavno ne možeš zamijeniti. I nije samo veliki igrač, nego je poseban i kao osoba. Ne dam ga ni za 100 milijuna funti", izjavio je Harry Redknapp.
Koliko ima istine u ovim pričama, jasno, nemoguće je tvrditi, ali nema nikakve sumnje da i Pod Bijelim brijegom sa zanimanjem prate spekulacije vezane uz eventualni transfer igrača koji je dres Zrinjskog nosio u sezoni 2003./2004. Naime, Modrićev transfer Zrinjskom bi donio 0,5 posto od ukupnog iznosa!


Naime, pod pretpostavkom da bi Modrić sljedećeg ljeta u transferu vrijednom 40 milijuna eura dres Tottenhama zamijenio onim Manchester Uniteda, Barcelone ili nekog trećeg kluba, Zrinjskom bi pripalo 200.000 eura, što bi sigurno bila značajna financijska injekcija, posebno iz razloga jer sljedećeg ljeta neće biti prihoda od Europe na koja su Pod Bijelim brijegom naviknuli. Radi se o "mehanizmu solidarnosti" jasno objašnjenom u FIFA-inom pravilniku o statusu i transferima igrača.
"Ukoliko je profesionalac transferiran prije isteka svog ugovora, svaki klub koji je dao doprinos njegovom obrazovanju i treniranju prima dio naknade koja je plaćana njegovom bivšem klubu", stoji u članku 21 iznad spomenutog pravilnika, dok dodatak 5 jasno objašnjava na koji način klubovi koji su dali "doprinos njegovom obrazovanju i treniranju" dijele "dio naknade". Radi se o iznosu od pet posto koji se raspodjeljuje kao solidarni doprinos klubovima za koje je igrač bio uredno registriran od 12. do 23. godine.
Podsjetimo, Modrić je kao posuđeni igrač Dinama za Zrinjski igrao u sezoni 2003./2004., odnosno u natjecateljskoj godini u kojoj je navršio osamnaest godina života. Ukratko, to znači da Zrinjski ima pravo na 0,5 posto od svakog Modrićevog transfera do kraja njegove karijere. Naravno, nije nevažno spomenuti ni da je Zrinjski već dobio (zapravo dobiva kroz rate) 105.000 eura od Modrićevog transfera iz Dinama u Tottenham, budući da je isti iznosio 21 milijun eura.

Dobitnik trofeja "Filip Šunjić-Pipa"

Luka Modrić u Zrinjski je došao u ljetnom prijelaznom roku 2003. zajedno s Ivicom Džidićem i Davorom Landekom, koji su tada također bili pod ugovorom s Dinamom. U povijesnim knjigama mostarskog kluba ostat će zapisano da je upisao 25 službenih nastupa i postigao osam pogodaka, a dobrim igrama zaslužio je trofej Ultrasa "Filip Šunjić-Pipa". Usprkos odličnoj sezoni u Zrinjskom, Dinamo ga je 2004. poslao na novu posudbu, a iako je bio vrlo blizu povratka Pod Bijeli brijeg, ipak je zajedno s Vedranom Ćorlukom završio u zaprešićkom Interu. U tom klubu se zadržao šest mjeseci, nakon čega je tri i pol sezone nosio dres Dinama. Član Tottenhama je od srpnja 2008.

Posudba i jednogodišnji ugovor

Iako simpatizeri Zrinjskog nisu oduševljeni što mostarski klub, kako kažu, "odgaja igrače za druge klubove", jednogodišnja posudba igrača ipak ima svoje pozitivne strane. U svakom slučaju, posudba je definitivno bolja i isplativija opcija od jednogodišnjeg ugovora, a kakve naši klubovi nerijetko potpisuju s igračima. Primjerice, Ante Serdarušić je u ljetnom prijelaznom roku 2009. postao slobodan igrač nakon samo jedne sezone Pod Bijelim brijegom, dok na Ivanu Lendriću, koji u Zrinjskom ovu sezonu igra kao posuđeni igrač Hajduka, mostarski klub ipak u budućnosti, kao što je bio slučaj s Modrićem, može zaraditi.


dnevni list