Zašto Mamić ne da Štimcu blizu HNS-u

I kud baš sad taj najnepoželjniji od svih funkcionara u utrci za predsjedničku fotelju da se Zdravko, nepokolebljivi borac za čistoću hrvatskog nogometa, mora toliko trošiti i angažirati do iznemoglosti kako bi toj "nemani" sasjekao krake, piše sportal.hr.

Najpogubnije za Mamića je što ta "neman", kao prvi Markovićev protukandidat u povijesti, ima zdrave ideje, program i odlučnost da ih provede. A tu onda ne bi bilo privilegiranih, zaštićenih, nedodirljivih, mulja u kojemu pluta hrvatski nogomet, a u kojemu Vlatko Marković i njegovi saveznici savršeno funkcioniraju.

I naravno da je takav korektiv društva koji daje prostor Štimcu, Mamiću neprihvatljiv, ili, kako on slikovito kaže, sranje. Ali, što je Štimčev program, kakav god bio, u usporedbi s glasovitim Markovićevim citatima o homoseksualcima, o kojima bruji cijela Europa, ili o velebnom kampu u Tuhlju, ili o dvadeset HNS-ovih zaposlenika u Uefi, iako ih ima samo pet...

Zbog čega je Štimac Mamiću tako bolan kamenčić u cipeli, jedina posve neprihvatljiva opcija za predsjednika? Samo zato što bi se Štimac bavio svim onim čime se Marković ne bavi, što ga nikad nije zanimalo, što je možda i vidio, ali je zažmirio...

Najprije, ono što Mamiću jamči mir i desetljetnu Dinamovu vladavinu, a što bi kraj Štimca izgubio, utjecaj je na suce. I premda je Dinamo, baš zahvaljujući Mamiću, po igračkom potencijalu za sve u hrvatskoj ligi Barcelona, suci i dalje kao da se natječu koji će ga jače pogurati. S tom sudačkom "benevolentnošću" nitko kraj plavih ne smije osvojiti ni juniorski "Ramljak", a kamoli kakav značajniji trofej. Uzgred rečeno, Djedovićevi izabranici, kaže Marković, najzdravije su tkivo HNS-a.

Štimčevim dolaskom u HNS značajno bi oslabila i osovina Mamić - Bilić, čiju čvrstoću nije narušio ni nedavno inscenirani slučaj Sammir. Zdravkovu bol zbog "nepravde" prema Brazilcu ublažio je izbornikov poziv njegovome štićeniku Vrsaljku. I uopće, nema selekcije u HNS-u, osim Ladićeve, u kojoj izbornik ne bi prihvatio dobronamjerni savjet iz Maksimira.

Uz to, Štimac bi, kao predsjednik HNS-a, imao i uvid u sve ugovore od Mamićeve prodaje igrača, što do sada nije bilo za svačije oči, kao ni Markovićevi ugovori o prodaji TV prava za utakmice reprezentacije.

Štimac bi kao gazda saveza opet pridobio i Mamićeve saveznike iz metropole, predsjednike Zagreba i Dragovoljca, netom upregnute u Vlatkova kola. Mora da je slučajnost posrijedi, jer čim su se zakleli na vjernost Markoviću, dragovoljci su odmah prekinuli crni niz i po hitnom postupku dobili dozvolu za igranje u Sigetu.

Može se očekivati i da Medićev Zagreb sada krene u niz pobjeda. Na kraju, najmanje zbog čega Mamić mora strahovati od Štimca je jačanje Hajduka. Bijelima sa Svagušom na čelu ipak nema pomoći, i da Igor upre sve svoje kapacitete.

Nema toga interesa koji ih može pomiriti. Zato Mamić grčevito brani Markovića