Za namještanje Hajduk-Međimurje 37.000 eura

Prema USKOK-ovoj optužnici jedan od organizatora namještanja utakmica Vinko Šaka dogovorio se s Marijom Marenićem i igračem Međimurja Mariom Darmopilom da s igračima toga kluba Danijelom Mađarićem i Nikolom Melnjakom za novac namjeste rezultat utakmice tako da Hajduk pobijedi s najmanje tri gola razlike i da utakmica završi s bar četiri postignuta pogotka, prenosi hrt.

Utakmica je završila rezultatom 4:1 za splitski klub, a Šaka je Mareniću isplatio 37.000 eura. Marenić je zadržao 4500 eura, a ostatak je dao Darmopilu koji je po 6000 eura predao Mađariću i Melnjaku, a za sebe zadržao 20.500 eura.

Suorganizator namještanja utakmica Dino Lalič izjavio je u razgovoru s jednim sugovornikom da mora biti 4:0 ili 4:1 te da već u prvom poluvremenu mora biti dva razlike. Nakon toga je Marenić rekao Darmopilu: Potvrđeno je, prvo poluvrijeme neka bude 2:0 i to je to.

U preslušanim razgovorima spominjali su se kuleni i soljenje janjića, što su, po tvrdnjama USKOK-a, bile šifre kojima su se služili pri namještanju rezultata i podmićivanju igrača.

Nakon preslušavanja snimaka svjedočio je bivši nogometaš Croatia Sesvete Niko Senjić koji je rekao kako ne zna da je u namještanju utakmica sudjelovao i Ante Pokrajčić. Potom mu je predočen iskaz koji je prije godinu dana dao USKOK-u, i u kojemu je rekao da zna kako barem pet-šest igrača Croatia Sesvete namješta utakmice.

Suđenje petnaestorici optuženih nogometaša i sportskih djelatnika nastavlja se u rujnu. Od 15 optuženika sedmorica su priznala da su sudjelovala u lancu namještanja nogometnih utakmica i klađenju na dogovorene rezultate, no nisu pristali na kazne od godinu i pol dana zatvora, koliko je u nagodbi nudio USKOK.

Lanac su organizirali Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljić koji su u nagodbi s USKOK-om pristali na godinu i pol dana zatvora, a državi su vratili i oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na namještene utakmice.

Optužnicom je obuhvaćeno 12 prvoligaških utakmica od kojih je osam namješteno, a u četiri slučaja sve je ostalo na pokušaju.