Za huliganski upad Željezničaru prijeti neugodna kazna

navijači, FK Željezničar, navijački neredi, kazna
Naime, članak 59. Disciplinskog pravilnika NS BiH, glasi:

- (1)Ako se na stadionu ili neposredno izvan stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet sudionika utakmice ili prouzročili veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije poduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije poduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen: a) klub, novčanom kaznom od 2000 KM do 5000 KM, b) sportski djelatnik, kao odgovorna osoba u klubu, novčanom kaznom od najmanje 500 KM.

Veće posljedice za teži izgred

(2) Ako se prekršaj iz st. 1. ovog članka okvalificira kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen: a) klub, oduzimanjem od tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova i novčanom kaznom od 5000 KM do 10.000 KM, b) sportski radnik, kao odgovorna osoba u klubu, zabranom obavljanja dužnosti od jedne godine do dvije godine. (3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prouzročili takvu materijalnu štetu, pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opće osude, uz izrečene kazne iz st. 1. i 2., ovog članka, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledateljima ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja i to, u oba slučaja, od dvije do šest utakmica. (4) Tijelo koje rukovodi natjecanjem može suspendirati stadion na kojem su se dogodili neredi dok se u propisanom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti žuran. (5) Fizički napad gledatelja na igrače, stručne, tehničke i službene osobe utakmice smatra se težim prekršajem u smislu st. 1. ovog članka. (6) Ako se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stavka 1. i 2. ovog članka u granicama svoje odgovornosti.

Mogući scenariji

Sudeći prema naprijed navedenom, da se zaključiti kako Željezničar mogu dočekati ozbiljne kazne poput oduzimanja bodova, visokih novčanih kazni, utakmica bez nazočnosti publike... Pitanje je samo kako će relevantna tijela okarakterizirati ovaj izgred. Ako upad velikog broja navijača na teren označe kao lakši izgred, Željezničar može dobiti novčanu kaznu do 5000 KM, novčano može biti kažnjen sportski djelatnik kao odgovorna osoba u klubu. Ako se, pak, prekršaj okarakterizira kao teži, klub će biti kažnjen oduzimanjem od tri do devet bodova te novčanom kaznom od 5000 do 10.000 KM. Inače, fizički napad gledatelja na igrače, stručne, tehničke i službene osobe utakmice smatra se težim prekršajem. Delegat susreta Fahrudin Sinanović iz Kalesije nije zabilježio kako je bilo kontakta između huligana koji su ušli na teren i sudionika utakmice, pa ostaje za vidjeti kako će mjerodavni u Nogometnom savezu BiH tretirati cijeli ovaj slučaj. Sjednica Stegovnog povjerenstva NS BiH trebala bi se održati danas. 

Vecernji.ba