You'll never walk alone: 23 godine od pogiblje Liverpoolovih navijača u Sheffieldu

.. Nottingham Foresta. Tog 15. travnja 96 navijača nikada se nije vratilo svojim domovima.


94 navijača poginulo je na samom stadionu. 95. žrtva bio je 14 - godišnji Lee Nicol, koji je četiri dana nakon nesreće preminuo, a u ožujku 1993. 22 - godišnji Tony Bland podlegao je ozljedama nakon četverogodišnje borbe za život.

You'll never walk alone

Dan koji je ostao u tužnom sjećanju svim navijačima dogodio se prije 23 godine. Utakmica je bila zakazana u 15 sati, a mediji su u suradnji s policijom tražili navijače da dođu na stadion što ranije. Stvari su tekle po planu, sve dok se između 14:30 i 14:40 nije stvorila veća grupa Liverpoolovih navijača, koji su očajnički pokušavali ući na tribinu Leppings Lane na stadionu Hillsborough.

Policija je u tom trenutku vidjela kako se stvorio čep i kako sve nervozniji navijači gube živce, stoga su odlučili otvoriti dodatne ulaze na stadion. Nažalost, to se pokazalo kao kobna pogreška. Nastao je pravi stampedo u kojem je oko 5 tisuća ljudi nekontrolirano pohitalo kroz vrata.

Gostujuća tribina bila je pretijesna, a navijači koji su bili smješteni uz ogradu najgore su prošli. U jednom trenutku ograda više nije mogla izdržati pritisak, te je popustila, a stotine navijača palo je na travnjak. 95 navijača u rasponu godina od 10 do 67 preminulo je tog 15. travnja na travnjaku Hillsborougha, više od tristo navijača bilo je hospitalizirano. Ukupna brojka ozljeđenih popela se na 766. Dan danas oni koji su preživjeli osjećaju posljedice te nesreće.

The Sun: Navijači urinirali po mrtvima, i hrabrim policajcima koji su im spašavali živote

"Taylor report" bio je naziv službene istrage, koja je trebala osvijetliti nesreću na Hillsboroughu, a istragom je zaključeno kako je kriva policija. Međutim, postoje neke strane koje tvrde kako nije samo policija bila kriva. 19. travnja, samo četiri dana nakon katastrofe, engleski tabloid The Sun donio je svojim čitateljima "ekskluzivu", u kojoj su optužili protivničke navijače da su "urinirali po mrtvim tijelima Liverpoolovih navijača", a da su Liverpoolovi navijači "urinirali po hrabrim policajcima koji su im spašavali živote". Nakon tih laži The Sunu je prodaja dnevnih primjeraka pala s 200 tisuća na mizernih 10 tisuća.

Policija: Krivi su pijani navijači Liverpoola, koji su došli bez karte na utkamicu

BBC je prije mjesec dana otkrio tajne izvještaje, koje je dobila bivša premijerka Margaret Thatcher. Zanimljivo je kako se zna da su izvještaji došli od strane policijskih službenika, ali nitko ih nije potpisao.

Margaret Thatcher bila je brifirana o događajima na stadionu četiri dana nakon nesreće, a u izvještajima je pisalo: "Glavni faktor katastrofe je činjenica kako se veliki broj navijača Liverpoola pojavio bez karte".

Nitko nije kriv za jednu od najvećih tragedija u engleskom nogometu

Jedan od čelnika Merseyside policije direktno je obavijestio premijerku Thatcher da su "za nesreću krivi pijani navijači Liverpoola, te da su oni i samo oni krivi za nesreću na Hillsboroughu".

1991. godine englesko pravosuđe donijelo je odluku kako nitko nije bio kriv za nesreću, već je do iste došlo sasvim slučajno - spletom nesretnih okolnosti. Navijači su podigli glas privatnim tužbama protiv Davida Duckenfielda, koji je naredio otvaranje ulaza na tribinu, ali zbog njegove teške bolesti sud je odbacio optužbe protiv njega. Na kraju, bespomoćni krik navijača, kao i 15. travnja 1989., nitko nije čuo.

Izvor: Index.hr