Vukušić za pobjedu i ludilo!

Hajduk, Torcida, Hajduk, Hajduk, Hajduk, kup uefa, Hajduk, Hajduk, NK Zagreb, Josip Šimunić, Hajduk, Hajduk, Europska liga, skonto
Nije moglo dramatičnije. Nikako! Još jednu noć za pamćenje na Poljudu kreirao je mladi Sinjanin Ante Vukušić koji je u doslovce posljednjoj sekundi utakmice donio pobjedu svom klubu! Vukušić bi gotovo sigurno bio tragičar utakmice da je završilo 0:0 jer je početkom drugog dijela promašio stopostotnu priliku, ali ovako će sasvim zasluženo ponijeti epitet igrača utakmice.

Nošeni frenetičnim navijanjem standardno nabrijane Torcide Hajdukovci su pokušali ponoviti otvaranje utakmice protiv bukureštanskog Dinama, no ideja o ranom pogotku je propala. Anderlecht je u maniri iskusne europske momčadi kao što jest brzo i s lakoćom primirio početnu euforiju domaćih i uspostavio terensku ravnotežu.

Prvu kakvu takvu priliku Hajduk je imao u 16. minuti kada se Ljubičić našao sam na nekih 12 metara iskosa, ali je loše zahvatio loptu i ona je završila u autu. Samo dvije minute potom uzvratili su gosti kada je Suarez s lijeve strane uputio prizemnu loptu na peterac za Boussoufu, no Subašić je prije njega stigao do lopte i tako spasio siguran pogodak. U 28. minuti Mareček je u kaznenom prostoru Hajduka ostavljen sam, no iz voleja je pucao loše.

Anderlecht je odličnim pokrivanjem potpuno ukrotio udarne snage Hajduka, Ibričića, Anasa i Tomasova i "bili" su bili potpuno nemoćni u ofenzivnim akcijama. Stoga nije čudno što su mogli zaprijetiti tek iz prekida u 32. minuti kada je Ibričić iznudio slobodni udarac na 20-ak metara malo iskosa i onda pucao malo pored suprotne vratnice.

Teško je Hajduk probijao čvrste i dobro postavljene Belgijce, koji su tri minute kasnije preko zaista neugodnog Suareza mogli povesti, no on je iskosa pucao također pored suprotne vratnice. Vidljivo je bilo da bekovi Hajduka nisu na najboljoj razini, barem ne u obrambenim zadacima, i upravo je s bokova stizala glavnina opasnih akcija Anderlechta.

U završnici prvog dijela Anas je Gilletu provukao loptu kroz noge i centrirao za indisponiranog Vukušića, koji je glavom pucao loše i tako prokockao najbolju Hajdukovu priliku. Splitski sastav je tako ispraćen u svlačionicu svjestan da će mu za tri boda trebati puno strpljenja, ali i sreće protiv puno iskusnije momčadi, koja uz to neosporno posjeduje kvalitetu.

U očitoj želji da zabije pogodak, Anderlecht je u nastavak krenuo agresivno i odmah u 48. minuti zamalo poveo. Boussoufa je na lijevoj strani "izvozao" Vejića i ubacio za Suareza koji udarcem glavom nije ozbiljnije ugrozio Subašića. Ipak, kako se Anderlecht otvarao, tako je i Hajduku ostavljao sve više prostora.

Ibričić je s vrha šesnaesterca pucao loše, a onda u 58. minuti Vukušić je promašio najbolju priliku Hajduka na utakmici. Strinić je s lijeve strane dao prizemnu loptu za mladog Sinjanina, a ovaj ju sa svega pet metara promašuje i ostaje 0:0.

Nedugo zatim Ibričić je iz slobodnjaka bio za malo neprecizan, no nakon tog perioda Hajdukove konkretnije igre uslijedilo je primirje. Anderlecht je prijetio ponajviše preko Suareza i Boussoufe, a domaći igrači kao da nisu mogli iz glave izbiti onaj nevjerojatni promašaj Vukušića.

U 83. minuti Ibričić se s desne Anderlechtove strane uz korner liniju probio sve do peterca, ali ga je u zadnji čas blokirao jedan igrač gostiju. U samoj završnici Torcida je dimnim kutijama uzrokovala prekid od par minuta pa se možemo samo nadati kako taj čin neće imati dugoročne posljedice za splitski klub, a posljednju šansu gostiju imao je Juhasz, koji je poslije kornera glavom pucao pored gola.

Do pobjede je Hajduk mogao doći u početku sučeve nadoknade kada je Ljubičić s vrha šesnaesterca dobro opalio po lopti, ali Proto je izvrsno reagirao i tako sačuvao bod gostima. U korneru nakon toga ponovno je bilo opasno u petercu Anderlechta, ali Hajdukovi igrači nikako nisu uspjeli progurati loptu u mrežu. I onda, kada se činilo da će završiti 0:0, Ljubičić je asistirao, Vukušić izbio sam pred Prota i hladnokrvno ga matirao za neopisivo slavlje splitskih navijača. Zaista nije mogla dramatičnije završiti ova utakmica!

Hajduk sada puno mirniji može čekati naredna dva ogleda sa Zenitom u kojima bi svaki osvojeni bod bio zlata vrijedan. Zenit je u ovom kolu porazio AEK.

izvor: sportnet.hr / Vedran Babić