Voditelj Viktor Mikulić: Cilj usmjeriti male nogometaše i postaviti školu na zdrave noge

bjelopoljkac

... neaktivan u svim segmentima. Daleko od toga. Dokaz tomu rad je Škole nogometa HNK Bjelopoljac koja si je postavila plemenit cilj nogometnog odgoja djece na području Bijelog Polja kod Mostara.

Od osnivanja 1994. godine, HNK Bjelopoljac godinama je kuburio s teškom financijskom situacijom, no to ga nije spriječilo da bude sudionik Prve i Druge lige Herceg Bosne..., sve do 2010., kada je natjecateljskoj priči došao kraj. Srećom, to nije pokolebalo ljude u klubu, pa nije došlo do slučaja "ključ u bravu", Bjelopoljac je nastavio djelovati kroz svoju Školu nogometa, koja okuplja dječake rođene od 2004. do 2009. godine.

- Djeca na ovom području imaju jako slabu ponudu sportskog i uopće zabavnog karaktera, rekao je voditelj škole Viktor Mikulić, dodajući: Jedan dio njih trenira džudo u prostorijama Osnovne škole Ivana Gundulića - područna škola Vojno, drugi ide na folklor u organizaciji župnog ureda. Za ostalu sportsku ponudu, pa tako i nogomet, najbliža adresa je Mostar, što je roditeljima jako teško uskladiti zbog dnevnih obveza, a to su ipak premala djeca da bi mogla samostalno putovati.

Ideja škole nogometa tu se nametnula sama po sebi...
- Nogomet kod nas ima daleko najveću tradiciju, kao i veće uspjehe u usporedbi s ostalim sportovima..., podsjetit ću samo na "naše igrače" Tonija Šunjića, Zvonimira Kožulja i Ivu Zlatića. A treba istaknuti i to da je dječacima nogomet gotovo u pravilu najdraži i nazanimliviji sport, dodao je Mikulić.

Ambiciozan plan
Jasno, financijski će ovo biti jako izazovan projekt, no to ne znači da su u Bjelopoljcu osmislili - skroman plan.

- Osnovni, dugoročni cilj nam je postaviti školu nogometa HNK Bjelopoljac na zdrave osnove, uključiti što više roditelja i ljudi koji su voljni i u mogućnosti potpomoći rad škole na bilo koji način kako bi škola imala čvrste temelje na duže staze..., kako bi se izbjeglo to da ostane oslonjena isključivo na rad i entuzijazam pojedinca.

Inzistirat ćemo na ostvarivanju dugoročne suradnje s različitim sportskim klubovima i ostalim zainteresiranim institucijama s ciljem međusobne pomoći, istaknuo je Mikulić.
Nadalje, Mikulić je istaknuo kako će malim nogometašima biti ponuđeno obilje igre i zabave raznovrsnim i zanimljivim programima u okviru trenažnog procesa, igranjem utakmica i sudjelovanjem u različitim natjecanjima te organiziranjem različitih dopunskih aktivnosti.

Naglasak će između ostalog biti na raznovrsnoj temeljnoj sportskoj izobrazbi s ciljem razvoja motorike, cjelokupnoj izobrazbi tehnike nogometaša, korištenju najsuvremenijih trenažnih sadržaja, metoda i formi, kakve se koriste u radu nekih od najboljih škola nogometa u Europi i u svim najnaprednijim nogometnim nacijama.
Sljedeći dio zvuči posebno zanimljiv za djecu koja se i u budućnosti vide u nogometu...

- Radit ćemo na osnovnoj individualnoj taktici i taktici malih skupina kako bismo male nogometaše potpuno osposobili za uspješan sljedeći korak prijelaza u starije nogometne uzraste i za njihov susret s nogometnim utakmicama i prostorom nogometnog terena, rekao je Mikulić.

Raznovrsni treninzi

Kako to sve provesti u djelo? Infrastruktura nije savršena, ali važno je da se na tom segmentu projekta ozbiljno radi. Treninzi se odvijaju na asfaltnim malonogometnim igralištima u Potocima i Vojnom te nogometnom igralištu u Raštanima, čiji je travnjak u očajnom stanju, što srećom nije slučaj sa svlačionicama.

- To su objekti na kojima polažemo puno pravo rada, rekao je Mikulić, dodajući: Za sada, jedan trening tjedno održavamo i u balonu Karting kluba u Mostaru, što nam je omogućeno zahvaljujući susretljivosti njihovih vlasnika. Isto tako, neki treninzi bit će odrađeni na različitim lokacijama u prirodi, a radi korištenja različitih prirodnih resursa, razbijanja monotonije i dizanja motivacije kod djece.

Trenutačno raspolažemo dovoljnom količinom i zadovoljavajućom kvalitetom osnovnih sredstava. Ali, s obzirom da je to "potrošna roba" jer zahtjeva stalnu nabavu i obnavljanje, stalno radimo na dodatnom opremanju trenažnim pomagalima i rekvizitima.

Kako postati članom škole? Jednostavno...

- Upis se vrši stalno, što znači da roditelji mogu svaki dan dovesti svoje dijete. Škola trenutačno broji 23 dječaka raspoređena u dvije uzrasne kategorije, U8 i U10. Ovom prilikom pozivam sve zainteresirane roditelje da upišu svoje dijete u školu u kojoj će sigurno savladati osnovne stepenice na putu razvoja u ozbiljnog nogometaša, u školu u kojoj će njihovo dijete imati jednake mogućnosti i u kojoj će se osjećati sretno i zadovoljno. Također, pozivam i sve ljude koji prepoznaju značaj i ispravnost našega projekta, a koji su u mogućnosti, da nam pomognu, jer nam je svaki oblik pomoći dobrodošao, zaključio je Mikulić.

Dnevni list