Vlatko Marković napušta mjesto predsjednika HNS-a

Odlazak Vlatka Markovića novinarima je priopćio glavni tajnik Zorislav Srebrić, koji je dodao da je Marković time ispunio obećanje da će se povući nakon ovogodišnjeg Eura.

Marković je bio predsjednik HNS-a od 1998. godine, a u prosinca 2010. u napetoj atmosferi izabran je po četvrti puta na čelno mjesto Saveza. Dobio je samo glas više (25-24) od svog protukandidata Igora Štimca, koji je nakon skupštine osporio Markovićev izbor, kazavši da je bilo brojnih nepravilnosti i kršenja zakona.

Napuštajući sjednicu Izvšnog odbora Davor Šuker se zahvalio Markoviću i županijskim savezima. "Sve je prošlo u lijepom ozračju. U prvoj polovici srpnja očekuje nas skupština, a ja ću nastojati da ostanemo među deset najboljih na svijetu", rekao je Šuker, koji će biti kandidiran od Zagrebačkog nogometnog saveza.

Što se tiče medijskih nagađanja da bi Igor Štimac (44) trebao postati novi izbornik reprezentacije, na Izvršnom odboru o tome nije bilo ni riječi. Naime, Štimac je zbog organizaranja "paralelne izborne skupštine" u veljači prošle godine zaradio dvogodišnju suspenziju, a nju može ukinuti samo Skupština saveza.

Srebrić je napomenuo da će nova sjednica IO HNS-a biti održana za 15 dana, ali još se ne zna hoće li se na njoj raspravljati o novom izborniku.

Iako su bili na suprotnim stranama na Izbornoj skupštini HNS-a u prosincu 2010., Štimac i izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, kojeg se smatra najmoćnijim čovjekom u hrvatskom nogometu, ipak su našli "zajednički jezik", prema pisanju hrvatski medija. Novine su proteklih dana izvještavali o zajedničkim sastancima Mamića, Šukera i Štimca.

Igor Štimac ima skromno trenersko iskustvo, u Prvoj ligi je kao trener vodio ukupno 38 utakmica. Prvu trenersku priliku dobio je 2005. u Hajduku nakon otkaza Blažu Sliškoviću. Momčad Hajduka vodio je u posljednjih osam kola i osvojio domaće prvenstvo. Godine 2006.
Štimac je sedam kola prije kraja sezone od Branka Karačića preuzeo Cibaliju i uspio je sačuvati prvoligaški status vinkovačkog kluba. U rujnu 2009., nakon što je Zagreb na startu prvenstva upisao sedam poraza zaredom, predsjednik kluba Dražen Medić pozvao je svog prijatelja Štimca da preuzme trenersku klupu. Štimac je vodio Zagreb u 23 kola i uspio je sa njim ostati u Prvoj ligi.

No, Zdravko Mamić nedavno je izjavio da Štimac ima liderske sposobnosti i da je karizmatičan.

Iako su hrvatski mediji najavljivali i odlazak glavnog tajnika Zorislava Srebrića, koji je na toj funkciji od 1998. godine, Srebrić će vjerojatno ostati glavni tajnik. To je izjavio pravnik HNS-a Vlado Iveta, kojeg su mediji proglašavali Srebrićevim nasljednikom.

Fena