Vlatko Marković dobio podršku na skupštini HNS-a

Skupština, koju je predsjednik Vlatko Marković prvotno sazvao za 19. travnja, održana je danas u zagrebačkom hotelu Sheraton u nazočnosti 25 izaslanika županijskih nogometnih saveza, što je minimalni broj za kvorum, a među njima nije bilo suspendiranih delegata koji su na izvanrednoj skupštini 20. veljače dali podršku Igoru Štimcu.

Na sjednici su sudjelovali predstavnici deset županijskih saveza i Udruge prvoligaša. Svoje predstavnike na skupštinu poslali su Krapinsko-zagorski, Koprivničko-križevački, Karlovački, Osječko-baranjski, Bjelovarsko-bilogorski, Međimurski, Virovitičko-podravski, Primorsko-goranski, Požeško-slavonski, te Zagrebački savez. Apel glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića poslan u 11 županijskih saveza da pošalju zamjenske delegate, koji bi zamijenili one koji su suspendirani zbog podrške Igoru Štimcu, ostao je bez rezultata.

Hrvatski mediji objavili su kako je do pomjeranja datuma održavanja skupštine došlo zbog toga jer aktualno vodstvo HNS-a želi preduhitriti odluku Ministarstva uprave, koje navodno namjerava poništiti obje izborne skupštine, one iz prosinca prošle godine kada je u glasovanju za predsjednika Nogometnog saveza Vlatko Marković pobijedio svog protukandidata Igora Štimca, te one od 20. veljače na kojoj je Štimac izabran za predsjednika HNS-a.

Srebrić je istaknuo da ne postoje dvije skupštine, kazavši kako se do 29. siječnja nitko nije žalio na rezultate prosinačke izborne skupštine pa je ona, po njemu, legitimna pred organima državne uprave. Također, dodao je da su Uefa i Fifa potvrdili da HNS ima jednu skupštinu i jednog predsjednika, a to je Vlatko Marković. Srebrić je pozvao sve županijske saveze da poštuju odluke Disciplinske komisije koja je suspendirala sudionike izvanredne izborne skupštine.

Naime, aktualno vodstvo HNS-a je sve odluke izvanredne skupštine ocijenilo nelegalnim i protiv svih sudionika je pokrenulo disciplinski postupak temeljem kojeg je Disciplinska komisija HNS-a 25. ožujka zbog nepoštivanja Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika suspendirala na dvije godine Igora Štimca i sve sudionike te skupštine. Dva dana nakon odluke Disciplinske komisije sastali su se u Zagrebu nogometni djelatnici okupljeni oko Igora Štimca koji su zaključili da ne priznaju legitimitet predsjednika HNS-a Vlatka Markovića i aktualnog vodstva Saveza, te odluku o suspenziji.

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković izjavio je da je nakon reprezentativnog posrtanja u Gruziji vrlo bitno da ovaj saziv skupštine potvrdi tko su glavni ljudi u hrvatskom nogometu, a za svoje protivnike je kazao: "Žao mi je onih jadničaka koji su bili kontra".

Na sjednici je bio prisutan i predstavnik Uefe Jacques Bondolla, koji je pozdravio nazočne skupštinare u ime predsjednika Uefe Michela Platinija, te je kazao da u Europskoj nogometnoj federaciji pažljivo prate događaje u HNS-u, te da su njihova stajališta već javno izrečena, misleći pritom na dopis Fife i Uefe u kojem se navodi da se neće priznati nikakve odluke donesene na izvanrednoj skupštini.

Jednoglasno je prihvaćen proračun za ovu godinu, koji iznosi 93 milijuna kuna. Također, prihvaćen je i završni račun za prošlu godinu u kojem su rashodi od oko 65 milijuna kuna pokriveni u cijelosti prihodima koje je ostvario Savez.

Nakon završetka današnje skupštine izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić, kojeg javnost percipira kao najmoćnijeg čovjeka u hrvatskom nogometu, kazao je da je prosinačka skupština verificirana, te da Ministarstvo uprave nikada neće poništiti tu odluku, "jer nitko zdrav ne bi to učinio".

"Mediji prave zbrku, i to bez razloga, a mislim da je sada svima jasno da imamo potporu većine u Skupštini", dodao je Mamić.

Danas su članovi skupštine HNS-a umjesto Vlatka Markovića i Zdravka Mamića postali Davor Šuker i Božidar Šikić, koji predstavljaju Zagrebački nogometni savez.

(Fena)