Više od igre: Nećemo politiku, hoćemo nogomet

Tako je Komitet za normalizaciju pri NS BiH još lani zabranio organizirane odlaske navijača na gostovanja u okviru Premijer nogometne lige BiH. Zabrana je došla nakon prijateljske utakmice ŽeljezničRa i Hajduka, koja nema nikakve veze sa Premijer ligom BiH, ali ima očito sa gospodinom koji je dekretom instaliran na čelo komiteta.

Tako je komitet nakon lanjskih nereda  odlučio je da se još nisu stvorili optimalni uvjeti koji bi omogućili navijačima organizovani odlazak na gostujuće stadione. Što su optimalni uvjeti to nitko ne zna, pa valjda ni oni koji su tu odluku donijeli. Nogomet je igra koja se igra zbog navijača, a u BiH se navijačima zabranjuje gledati nogomet. Uvjeti će se valjda steći kada netko popravi i napravi srušene tribine ili kada neki drugi komitet ukine dugove svojim omiljenim klubovima.

Nažalost stanje je kakvo jeste i treba nešto učiniti zbog učestalog nasilja na našim stadionima, ali ne zabranima i komitetom na čijem je čelu čovjek koji je u sukobu intersa sa svojim rođenim sinom koji je trener kluba zbog koga je i uvedena zabrana.

Taj isti njegov klub mezimac nije kažnjen za nerede zbog kojih je uvedena zabrana, ali su zato kažnjeni svi navijači u BiH. Sa druge strane znali su gospoda iz saveza drastično kazniti Borac i Zrinjski zbog nereda na njihovim stadionima. Da ne bude zabune kazne su zaslužili Borac i Zrinjski, ali ih je zaslužio i Željezničar. I ne samo za to nego i za paljenje Hrvatske zastava, napad na gostujućeg vratara, premlaćivanje navijača Zrinjskog.

Kada će gospoda iz saveza objasniti navijačima i puku što su to optimalni uvjeti? Kada će zakoni i dekreti biti jednaki prema svim klubovima u BiH? Kada će nogomet u BiH biti sport i najvažnija sporedna stvar na svijetu kao što je to svuda u normalnom svijetu. U tom normalnom svijetu zna se dobro koje su sankcije za neplaćanje poreza. Tamo riječ oprost ne znači ništa, a i zabrana je nešto suvremeni svijet ne priznaje. Zna se i kako su normalne zemlje riješile problem nasilja na nogometnim stadionima.

Najbolje je gospodo da ukinete nogomet, i da dekretom odredite tko će biti prvi i tko će predstavljati ovu državu u Europi. Ta ista Europa umjesto što je nametnula komitet trebala je drugačije reagirati, i ukoliko je morala nekoga insalirati onda taj neko nikako ne bi trebao biti čovjek koji ima preko 70 godina i koji je u očitom sukobu interesa.

Nogomet se na ovim prostorima igrao i prije tih njegovih godina, a igrat će se i poslije njega. Neosporno je da je on nogometna legenda i trenerska veličina, ali i da  treba uživati u mirovini koju je zaslužio. Ukoliko nam treba neki visoki nogometni predstavnik onda neka to bude neki stranac čija su djeca miljama daleko odavde i iz zemlje gdje je nogomet samo nogomet, najvažnija sporedna stvar na svijetu. Navijačima treba nogomet, nikako politika, represije i zabrane.

hercegovina.info