VIDEO  Milito junak, Inter ponovno prvak

inter, serie a, nogomet, talijanska liga

Po peti put zaredom nogometaši Intera proslavili su naslov prvaka Italije. U uzbudljivoj završnici prvenstva momčad Josea Mourinha je uspjela ostati na dva boda prednosti ispred Rome i tako je došla do drugog naslova ove sezone. Inter je teže od očekivanog u gostima slomio otpor slabašne Siene, koju je svladao zahvaljujući zlatnom pogotku Diega Milita, koji je svojoj momčadi tako donio peti uzastopni naslov prvaka. Pred Mourinhom je sada još samo jedan cilj, osvajanje Lige prvaka, čime bi zaokružio savršeni hat trick trofeja i s Interom se upisao u povijest.

Prva velika prilika u susretu pripala je domaćinima, nakon gužve u prostoru Intera Ekdal se sam našao ispred Julija Cesara i potom je nespretno gađao pokraj gola. Sedam minuta kasnije uzvratili su i crno-plavi, Maicon je dobro uposlio Balotellija, koji je glavom loptu poslao malo pokraj gola Siene. Inter je ponovno zaprijetio i u 14. minuti, ali je i pokušaj Milita završio s vanjske strane mreže domaćina.

Gosti su s promašajima nastavili i u drugom dijelu prvog poluvremena, pokušaj glavom Samuela iz 30. minute uspio je zaustaviti Curci, a osam minuta kasnije Balotelli je pogodio gredu gola gostiju u trenutku u kojem je Curci već bio svladan. Niti domaćini nisu ostali bez prilike za vodstvo, Jajalo je u 39. minuti mogao donijeti prednost Sieni, ali je njegov pokušaj jedva raščistio Samuel.

Po povratku s odmora gosti su nastavili s pritiskom na obranu Siene, a to im se isplatilo u 58. minuti susreta. Zanetti je nakon solo akcije odlično uposlio Milita, koji nije propustio priliku loptu pospremiti u mrežu za veliko vodstvo Intera od 1:0. Nakon tog pogotka igra se prilično umirila, a gosti su i dalje, doduše u nešto slabijem ritmu, nastavili prijetiti vratima Siene. Nisu spavali niti domaćini, no pokušaje Rosija iz 90. minute uspješno je zaustavio Julio Cesar. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka nogometaši Intera započeli su slavlje osvajanja prvenstva, uz povike crno-plavih navijača "Idemo u Madrid" s kojim su najavili pohod i na treću ovosezonsku krunu.


Točno 20 minuta Roma je bila prvak Italije, no Diego Milito je pogotkom protiv Siene Vukovima raspršio i posljednje snove o Scudettu. Roma je rutinski odradila zadatak u gostima kod Chieva slavivši rezultatom 2:0, no to joj u konačnici nije bilo dovoljno za osvajanje naslova prvaka. Momčad Claudija Ranierija je već u prvom dijelu riješila utakmicu, pritom osluškujući vijesti iz Siene, gdje se Inter mučio s domaćinima. Nakon 58. minute sve je postalo jasno, Inter je peti put zaredom postao prvak, a Roma u konačnici ostala bez ijednog naslova.

Utakmicu su očekivanim pritiskom započeli nogometaši Rome, koji su preko Tottija i Vučinića stalno opsjedali prostor Chieva, čiji su braniči i više nego dobro odolijevali napadima raspoloženih Rimljana. Nakon nekoliko propuštenih poluprilika za vodstvo, Roma je najveću priliku u prvom dijelu prokockala u 22. minuti. Perrotta je odlično uposlio Tottija, koji je pogodio gredu gola Chieva. Četiri minute kasnije Il capitano je ponovno zaprijetio domaćinima, prvo je pogodio nekoga od braniča Chieva, a potom loptu poslao pokraj gola.

Roma je ponovno zaprijetila u 38. minuti kada je opasan pokušaj Pizzarra jedva uspio ukrotiti Squizzi. Ipak, domaći je vratar kapitulirao u 39. minuti kada je Vučinić svojim pogotkom Romi donio prednost od 1:0 i trenutnu titulu prvaka Italije. Pet minuta kasnije ponovno se tresla mreža Chieva, De Rossi je u 45. minuti "projektilom" s preko 30 metara udaljenosti rasparao mrežu nemoćnog Squizzija za vodstvo Rome od 2:0. Dolaskom vijesti o vodstvu Intera u Sieni splasnuo je entuzijazam Rimljana, a eksplodiralo oduševljenje na dijelu stadiona na kojem su se nalazili navijači Chieva. Roma je do kraja susreta nastavila prijetiti poluprilikama Tottija, no semafor se zaustavio na konačnih 2:0 za sva tri, u konačnici ipak nevažna boda Vukovima.

Ligu prvaka vidjet će nogometaši Sampdorije, koji su kod kuće rezultatom 1:0 svladali Napoli i tako uzeli ključna tri boda u borbi za najelitnije europsko natjecanje. Blucerchiati su pred kraj sezone vodili veliku borbu s Palermom oko plasmana na četvrto mjesto, a u konačnici su ostvarili povijesni uspjeh i dosanjali plasman u kvalifikacije Lige prvaka. Vjerojatnu najvrjedniju pobjedu Sampdoriji ove sezone donio je Pazzini pogotkom u 53. minuti susreta za malih, ali velikih 1:0 za momčad iz Genove i put u Ligu prvaka.

Palermo je, s druge strane, ostao bez ičega. Sicilijanci su u posljednjim trenucima susreta rezultatom 2:1 uzeli sva tri boda na gostovanju kod fenjeraša Atalante, ali će europsku budućnost iduće sezone ostvarivati u Europskoj ligi. Naš Igor Budan odigrao je nešto manje od pola sata, u 64. minuti je na terenu zamijenio Hernandeza. Palermo je poveo ranim golom Cavanija iz 12. minute, no domaćini su vratili rezultat na početak pogotkom Ceravola u 48. minuti susreta. Kada se činilo da će momčadi podijeliti bodove, u petoj minuti sudačke nadoknade dosuđena je najstroža kazna za Palermo koju je realizirao Cavani i postavio rezultat na konačnih 2:1.

Od ostalih susreta, Livorno našeg Darija Kneževića od prve se lige oprostio potopom u gostima kod Parme, gdje su domaćini s visokih 4:1 uzeli nevažna tri boda i u konačnici zasjeli na osmo mjesto na ljestvici. Dario Knežević zbog ozljede nije konkurirao za sastav Livorna. Domaćini su utakmicu riješili praktički u tri minute, poveli su u 46. minuti pogotkom Lanzafarmea, a isti je igrač samo minutu kasnije Parmi donio prednost od 2:0. Pogodak Morronea iz 49. minute otklonio je sve sumnje u pobjednika, a gosti su do počasnog pogotka došli u 72. minuti kada je Danilevičius pogodio za 3:1. Točku na i uvjerljivoj pobjedi Parme stavio je Crespo golom u 90. minuti susreta.

Od sezone se porazom oprostila i Genoa našeg Ivana Jurića, koja je u rezultatski nevažnoj utakmici s 1:0 poražena u gostima kod Catanije. Naš Ivan Jurić odigrao je 64 minute u dresu Genoe, a tada je isključen zbog dva žuta kartona. Samo minutu nakon njegovog izlaska s terena Catania je došla do vodstva, Maxi Lopez je odmah iskoristio rupu u obrani Genoe i matirao Ameliju za konačnih 1:0 i sva tri boda Cataniji, koja će sezonu okončati na 13. mjestu na ljestvici. Fiorentina je sezonu okončala porazom od Barija rezultatom 2:0, a bodove su rezultatom 1:1 podijelili Cagliari i Bologna. Cagliari sezonu završava na 16. mjestu, dok je Bologna na 17. mjestu i uspjela se spasiti od ispadanja.

Ivana Spahija/sportnet.hr